SKS-kampioenschap toegevoegd aan lijst Immaterieel Erfgoed

Strijd in de Lemster Baai tijdens het SKS-kampioenschap vorig jaar. FOTO TOM COEHOORN Foto: Tom Coehoorn

Het SKS-kampioenschap skûtsjesilen is bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland, deze lijst bevat meer dan 160 vormen van immaterieel erfgoed.

Naast de SKS werden het carnaval in Noordoost Twente, de Chinees Indische Restaurantcultuur, Holi, de Brabantse orgelcultuur, de riviervisserij en de traditionele bevloeiing van grasland toegevoegd aan de lijst.

Het SKS-kampioenschap skûtsjesilen heeft nu een eigen pagina op de website van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland.

Bijschrijving in de Inventaris Immaterieel Erfgoed is een middel om de beoefenaars te helpen bij het levend houden van hun immaterieel erfgoed. Ze maken zelf een plan om het erfgoed met behoud van kernwaarden toekomstbestendig te maken.

In 2012 ondertekende de Nederlandse regering het UNESCO Verdrag inzake de Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. Het inventariseren van het immaterieel erfgoed is een van de verplichtingen die hiermee samenhangt.

De SKS bestaat dit jaar 75 jaar. In het tweede weekend van september wordt een minikampioenschap georganiseerd om dit te vieren.