Wat is een artikel?

Onze LC+-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van de Courant vallen onder LC+, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Elke maand 3 LC+-artikelen lezen met je gratis account

Aan het begin van de maand wordt je tegoed weer aangevuld tot 3.

Ook onbeperkt LC+-artikelen lezen?

Dat kan! Met een (proef)abonnement kun je net als onze andere abonnees onbeperkt PLUS-artikelen lezen op onze site en in de app.

Je hebt jelimiet bereikt.  Verder lezen? Abonneren Je kunt nog [plusArticlesLeftCount]artikelen lezen deze maand

SKS: En nu geen fouten meer maken

De gatebaan op De Fluezen bracht spektakel en zorgde voor een nieuwe schifting in de vloot. Het is nu Lemmer, Grou, Huizum, Heerenveen en de rest.

De balans na een week skûtsjesilen: Lemmer is top, van Grou heb je pas gewonnen als je over de streep bent, Huizum zeilt met de beste mee en Heerenveen spoelt een mindere uitslag een dag later telkens weg met een podiumplaats. Niet stabiel, maar schrijf ze zeker nog niet af.

De vier lieten de afgelopen zes wedstrijden – we zijn over de helft – zien het beste te presteren op alle disciplines die het skûtsjesilen met zich meebrengt: zeilen op nauw water, met ondieptes, met windschiftingen, met wegvallende en aanhalende wind, met pech (vooral Lemmer en Huizum), in een zandloper, in een driehoek en in een gatebaan.

Nadat donderdag Akkrum wegviel uit de top van het klassement, leek Earnewâld vrijdag z’n Waterloo te hebben gevonden. Bij de start zat het schipper Gerhard Pietersma al niet mee en in de gate pakte niet elke beslissing even goed uit. Earnewâld werd laatste. Nu mag er niets meer fout gaan.

Dure misser

Dat geldt ook voor de eerste vier. Lemmer ervoer het op de Snitser Mar bij Terherne. Door een fout moest schipper Albert Visser z’n Lemster skûtsje nog een keer om een ton draaien. De inhaalrace die volgde, stokte bij de tiende plaats. En Heerenveen dan. Bij Langweer als vijfde om de laatste ton, maar uiteindelijk als zevende over de streep. Eén tactische misser wordt gelijk bestraft. Twee dure punten extra.

,,Je helje net samar yn yn dizze float’’, weet Albert Visser. Douwe Visser van Grou: ,,Elke fout wurdt troch oaren ôfstraft.’’

Albert Visser pakte vrijdag op De Fluezen z’n derde zege van dit kampioenschap. Hij beleeft z’n beste zeilweek ooit. In de veertien voorafgaande kampioenschappen pakte de Lemster schipper in totaal ook drie overwinningen. ,,Ik ha de score aardich ophelle.’’

Uitdagend parcours

De gatebaan, door beperkingen in wind en ruimte veel te weinig ingezet, gaf ons op De Fluezen wat we wilden: spektakel. Geen uitgemaakte race na één route zeilen, maar een uitdagend parcours tot de laatste meter. Al mag daar ook de wind voor worden bedankt. Die was soms even zo onverwacht als de wedstrijd zelf.

In een gatebaan mag je bij een onderwindse ton kiezen: ga je voor een ronding over bakboord of over stuurboord. Kies je voor de aanval over links of over rechts. Volg je de concurrent voor je of probeer je ’m met een andere koers te slim af te zijn.

Voor de één werd het gegokt en verloren, voor de ander werd het niet gegokt dus sowieso verloren. Visser: ,,Wy keazen foar de bakboardtonne. Dat wie blykber de bêste, It Fean en Grou folgen ús. Dat makke de wedstryd foar ús makliker.’’

Vechten om elk punt

Geen enkel skûtsje lag de hele wedstrijd op dezelfde plek. Neem Woudsend, bij de eerste ton vierde, uiteindelijk als tiende afgeschoten. Of mooier: d’Halve Maen sloot na een kwartier zeilen de rijen, maar kwam als zevende over de finish. En Sneek dan: veertiende bij de laatste ton, maar twintig minuten later wel gewoon negende in de daguitslag.

Nu was er strijd en vechten om ieder punt. Daar hoefde je eerder in de week niet op te rekenen. Daar vormde zich de daguitslag al voornamelijk na het ronden van de eerste ton, of je moest als skûtsje echt een fout maken en terugvallen. Dat gebeurde overigens ook vaak genoeg.

,,En dat mei nimmen no mear oerkomme’’, weet Visser, als-ie vooruitblikt op de tweede week. ,,Wy binne der noch net. Hiel leuk hear, trije kear winne, mar ien kear net goed sile en de oaren gean oer dy hinne.’’

De Snitser Mar is nog ver.

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende LC+-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze LC+-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van de Leeuwarder Courant vallen onder LC+, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement

Aanmelden LC-nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het belangrijkste nieuws