SC Twijzel over drama met dug-out: er was geen gevaar

Tegen de kinderen die gewond raakten bij het dug-outdrama in Twijzel in 2014 was gezegd dat ze van het coachhokje af moesten komen. Dat zei een bestuurslid van SC Twijzel donderdag in de rechtbank in Leeuwarden. Tegen de sportclub is een strafzaak aangespannen.

Op 21 mei 2014 stortte een stenen dug-out in tijdens een korfbaltoernooi. De wedstrijden vonden plaats op het voetbalveld van SC Twijzel. Op het dak zaten zes kinderen. De 10-jarige Yrsa de Bruin kwam om het leven. Vijf andere kinderen raakten gewond toen de dakplaat van de dug-out kantelde en terechtkwam op de kinderen die op de dug-out zaten.

Onder meer de omroeper zou hen hebben gewaarschuwd voor het gevaar om te vallen, zei het bestuurslid donderdag. Hij bleef erbij dat er geen gevaar was. ,,We zaten er zelf ook onder.''

De dug-out was eigendom van de gemeente en werd door SC Twijzel onderhouden. Er waren scheuren in gekomen na een storm in 2013. De schade werd niet gerepareerd. Het bestuurslid vertelde dat hij met enkele anderen na de storm in 2013 aan de dug-out heeft gehangen en er tegenaan heeft geduwd. ,,Er was geen beweging in te krijgen.''

Twijzel: gemeente verantwoordelijk

Uit een inspectierapport van de KNVB bleek niet dat de dug-out extra aandacht behoefde. De club vindt overigens nog steeds dat de gemeente, eigenaar van de grond, verantwoordelijk is voor het onderhoud. De gemeente doet ook onderhoud aan de verlichting, de omheining en de doelen. Volgens de gemeente is de voetbalclub sinds de privatiseringsoperatie in 1995 eigenaar van en dus verantwoordelijk voor het onderhoud aan de dug-outs.

SC Twijzel wordt door het Openbaar Ministerie dood door schuld en zwaar lichamelijk letsel door schuld verweten. De ouders nemen het SC Twijzel kwalijk dat er geen excuses zijn aangeboden. Zij hopen met de zaak meer bewustwording over veiligheid te creëren. Er wordt geen schadevergoeding geëist. Dat wordt met de gemeente geregeld.

De officier van justitie vindt dat Twijzel verantwoordelijk is voor de dood van Yrsa. ,,Dat kan ik nu al zeggen.''

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement