SC Heerenveen richt zich op Vietnam

Doan Van Hau (links) in actie voor Hanoi FC. De Vietnamees wordt maandag gepresenteerd bij SC Heerenveen. FOTO EPA

Volgens SC Heerenveen biedt de komst van de Vietnamese international Doan Van Hau (20) sportieve én commerciële mogelijkheden.

Van Hau zette zondagochtend voet op Nederlandse bodem. Heerenveen hoopt hem maandagmiddag, als hij de medische keuring heeft doorstaan, te presenteren.

Het is een transfer die vraagtekens oproept. Waarom huurt Heerenveen een verdediger van de Vietnamese club Hanoi FC? Vietnam is immers bepaald geen grootmacht in het internationale voetbal. Het Aziatische land staat momenteel 97ste op de FIFA-wereldranglijst, pal achter Madagascar en Kirgizië.

Deal

,,Deze speler is via een tipgever bij ons gekomen”, zegt technisch manager Gerry Hamstra. ,,We hebben beelden en data van hem bekeken. Op basis daarvan raakten wij overtuigd. Een transfer was aanvankelijk niet reëel, omdat Van Hau geen EU-paspoort heeft. Wij konden zijn salaris niet betalen.”

'Wij krijgen in ieder geval geen investeerder of aandeelhouder'

Voetballers van buiten de Europese Unie verdienen vanaf hun 20ste minimaal 436.000 euro bruto per jaar. Hamstra: ,,Vervolgens is onze commerciële afdeling aan de slag gegaan. Zij zagen kansen en hebben in Vietnam een deal gesloten.” Door de afspraken die Heerenveen in Vietnam heeft gemaakt, kan de club Van Hau echter toch betalen.

Wat die deal precies inhoudt? Cees Roozemond houdt het op ‘commerciële voordelen’. De algemeen directeur van Heerenveen wijst op de economie van Vietnam. ,,Een van de sterkst groeiende ter wereld.”

Hoofdsponsor

Volgens Hamstra en Roozemond wordt Van Hau eerst om sportieve redenen gehaald. Roozemond: ,,Onze voetbalafdeling droeg hem aan, pas daarna kwam commercie in beeld. Niet andersom.”

De geluiden worden steeds sterker dat Heerenveen een Vietnamees bedrijf als hoofdsponsor krijgt. De club zoekt nog altijd naar een naam op het shirt.

Volgens Roozemond is het nog niet zover. ,,Wij zijn met buitenlandse, waaronder Vietnamese, én Nederlandse partijen in gesprek. Ik hoop over één of twee weken duidelijkheid te hebben. Wij krijgen in ieder geval geen investeerder of aandeelhouder. Dat is helemaal niet im Frage . Dat hoort niet bij het DNA van Heerenveen. Het verkopen van je aandelen staat gelijk aan het verkopen van je identiteit.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
SC Heerenveen