Súdwest wil afspraken met zwembad Bolsward herzien

Zwembad Vitaloo in Bolsward krijgt de financiën maar niet rond. Súdwest-Fryslân overweegt de afspraken te herzien.

De exploitatie van zwembad Vitaloo in Bolsward ligt de gemeente Súdwest-Fryslân al jaren zwaar op de maag. In de vorige bestuursperiode werd besloten structureel flink op de zwemvoorzieningen in de gemeente te bezuinigen. Om te voorkomen dat Vitaloo zou sluiten, werd door vrijwilligers de stichting Ons Zwembad Bolsward opgericht.

Niet voldoende vrijwilligers

Vooralsnog lijkt de stichting niet in staat met voldoende vrijwilligers het zwembad draaiende te houden. Bij exploitant Optisport wordt zo lang personeel ingehuurd. Súdwest vreest dat de situatie voorlopig blijft voortduren, waardoor de gemeente verplicht is Optisport een compensatievergoeding te betalen.

Eind 2016 is met de exploitant een contract van vijf jaar overeengekomen. Daarbij ontvangt Optisport een jaarlijkse subsidie van 150.000 euro. Zonder opzegging van een der partijen wordt dit verlengd met eenzelfde periode. Burgemeester en wethouders voelen daar weinig voor.

Besparen

De gemeenteraad bepaalde eerder dat Vitaloo vanaf 2016 structureel 100.000 euro zou moeten besparen. In de praktijk blijkt daar tot dusver niets van terecht te komen. In 2016 was dat bedrag slechts 17.777 euro; in 2017 liep dit op tot ruim 70.000 euro. De verwachting is dat ook in 2018 deze besparing niet zal worden gehaald.

Om te voorkomen dat de overeenkomst na 2020 wordt voortgezet en waarbij de gevolgen voor de gemeente onduidelijk zijn, stelt het college de raad voor de zwembadvisie ‘Toekomst Zwembaden in Súdwest-Fryslân’ te heroverwegen. Als de gemeente echt af wil van het zwembad, dan moet zij Optisport hierover twee jaar voor het einde van de overeenkomst schriftelijk informeren.

Voor het zover komt wil de gemeente in gesprek met Optisport en de nieuwe Stichting Sporthart Bolsward om te praten over de toekomst van het het bad en de stichting Ons Zwembad Bolsward.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement