Súdwest krijgt op het nippertje extra aansluitingen glasvezel

Op de laatste raadsvergadering voor de wisseling van de wacht bezorgt de politiek in Súdwest-Fryslân aan 3550 adressen snel internet.

Het is behelpen. Boeren zetten de wekker nog vroeger om online hun mestboekhouding te versturen. In de hoop dat de buurman nog op een oor ligt, de lijn niet bezet houdt en ze hun zware bestanden toch de deur uitkrijgen. Of probeer een digitaal fotoalbum maar eens fatsoenlijk up te loaden. Kost tijden voordat dat weg is. En willen je kinderen tegelijk op Netflix, Facebook en Youtube. Vergeet het maar. ,,Dan is it te drok op’e lijn en docht it ynternet it net mear.’’

Trage netwerken

Roelof Fopma kent de verhalen van zijn buren en weet het uit eigen ervaring. In kleine buurtschappen zoals Nijhuizum waar hij woont en nota bene een ICT-bedrijf runt, laat internet nogal wat te wensen over. ,,De camping hjir sit oan it ein fan it doarp. Dy biede ynternet, mar de helte fan de tyd is der neat.’’

Zelf kan hij gebruik maken van een wifi-verbinding met Workum, waardoor hij redelijk snel bestanden kan versturen. Maar het gros van het buitengebied moet zich redden met trage vaste netwerken: ,,Adsl, op’e gewoane tillefoanlijn.’’

Fopma maakt zich al jaren sterk voor breedband in zijn dorp. Maar kleinschalige initiatieven zetten geen zoden aan de dijk heeft hij gemerkt. ,,Dan wurdt it sa’n heech bedrach per oanslúting, dat kin noait.’’ Dus moet het grootschaliger worden aangepakt.

Provincietaak

De provincie laat Kabelnoord voor 35 miljoen euro bij 20.600 adressen in de provincie glasvezel aanleggen. In Súdwest-Fryslân betekent dat snel internet voor 2374 aansluitingen. Dat zijn zogenoemde ‘witte’ adressen, de ‘grijze’ adressen, zo’n dikke 15.000 in Súdwest blijven nog verstoken van snel internet.

Het college van Súdwest-Fryslân vindt internet het pakkie-an van de provincie. Maar de politiek denkt daar anders over en regelt het met een motie in de begrotingsraad, de laatste vergadering van de zittende raad voor de verkiezingen volgende week.

De FNP en D66 hebben de rest van de raad meegekregen in een voorstel om de coöperatie DFMopGlas een achtergestelde lening van 4,5 miljoen euro te verstrekken. Met dat geld worden dan naast de 2374 witte adressen, nog eens 3550 grijze adressen aangesloten op breedband. In gemeente De Fryske Marren werd afgelopen voorjaar een vergelijkbare constructie gekozen en leende de raad 5 miljoen.

Grijze adressen

DFMopGlas wil glasvezel uitrollen in gebieden waar via de kabel al wel snel internet voorhanden is, maar niet via glas. Banken stellen de voorwaarden dat coöperaties eigen geld inbrengen, omdat DFMopGlas dat niet op voorhand kan, is de gemeente bereid het geld als lening te verstrekken.

Het werk wordt parallel aan de uitvoering van Kabelnoord uitgevoerd. Alle grijze adressen die aan de sleuven liggen die Kabelnoord graaft, worden direct aangesloten door DFMopGlas. ,,It wurk set takom jier útein, we moatte der as de soademiter by wêze’’, zegt FNP’er Sicco Rypma.

In Súdwest-Fryslân de grootste plattelandsgemeente van het land wil de overheid dat burgers hun zaken online afhandelen. ,,Fluch ynternet is ûnmisber foar alle ynwenners, ûnderwiis en lytse en grutte bedriuwen en de agraryske sektor yn Súdwest-Fryslân’’, zegt FNP-fractievoorzitter Corrie Bergstra. ,,Glêsfezel sil ek nochris de krimp fan it plattelân tsjingean.” Ze is vanmiddag bij de begrotingsraad een van de pleitbezorgers voor 100 procent glasvezeldekking.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement