Súdwest-Fryslân zou tegen zandfabriek stemmen

Wat Súdwest-Fryslân betreft, komt er geen zandfabriek in het IJsselmeer. De collegepartijen zijn alle vier ,,poer tsjin’’ op een flat in beschermd natuurgebied.

,,It is in natoergebiet, in rekreasjegebiet’’, zegt Johan Feenstra, fractievoorzitter van de PvdA in Súdwest-Fryslân, over de beoogde zandwinplek. ,,En it moat gjin ekonoamsyk wingebiet wurde.’’ Zijn partij wordt dan ook ,,net entoesjast’’ fan de plannen. ,,It kin net sa wêze dat we de Iselmar sa mar folsette mei fan alles en noch wat.’’

Analyse: Is De Fryske Marren te koop?
Lees verder

De zandwinning staat gepland voor de kust van het Gaasterlandse Oudemirdum. Maar inwoners van Warns, Laaksum en Stavoren in Súdwest-Fryslân krijgen er ook zicht op. Echter, in tegenstelling tot De Fryske Marren zou buurgemeente Súdwest-Fryslân geen uitstel nodig hebben over het nemen van een besluit over zandwinning.

De kop in gedrukt

VVD’er Hielke Bandstra, geboren in Warns en raadslid van de VVD in Súdwest-Fryslân, begrijpt niet dat de zandwinningsplannen nooit eerder de kop in zijn gedrukt. ,,Ik snap net hoe’t it oait safier komme kind hat’’, zegt hij.

Want hij mag dan VVD’er zijn ,,en foar ekonomy, der binne wol grinzen fansels.’’ De liberaal zou het dan ook ,,ferskriklik betreure’’ als er daadwerkelijk een fabriek in een beschermd natuurgebied komt.

‘Poer tsjin’

De CDA-fractie in Súdwest-Fryslân is ,,poer tsjin’’ op de komst van een industrieterrein in het IJsselmeer, aldus fractievoorzitter Douwe Attema. ,,Sa’n moai iepen gebiet en dan sa’n grut bouwwurk in it moaie wetter’’, zegt hij over het Natura 2000 gebied.

Nog niet zo lang geleden werden surfers beboet die daar in de buurt kwamen. ,,En dan kin it dochs net sa wêze dat wy as oerheid tastean dat dêr in grut bouwwurk komt. Dat fyn ik net moai.’’

Het leeft ook in Sneek

Angeline Kerver van GroenLinks komt met een persoonlijke anekdote, die aangeeft hoe de kwestie ook mensen in Súdwest-Fryslân bezig houdt. ,,Een oudere mevrouw bij mij in het yogagroepje vroeg me laatst wanneer we er in de raad over zouden hebben. Want zo’n fabriek, dat gingen we toch niet doen? Het is een teken dat het ook hier in Sneek leeft.’’

De FNP, overigens geen collegepartij in Súdwest-Fryslân, reist vanavond met een delegatie af naar Joure om de actievoerders te spreken. ,,Ik fyn it ûnbegryplik dat der in yndustrieterrein yn ‘e Iselmar yn in Natura 2000 komt’’, zegt raadslid Sicco Rypma.

Het IJsselmeer krijgt al zo veel te verduren, haalt hij aan. ,,Wynmûnen, in leechfleanrûte en no dit wer’’, somt hij op. ,,Ik freegje my ôf oft eltsenien wol wit wat der op ús ôf komt.’’

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement