Súdwest-Fryslân peilt woonbehoefte

Súdwest-Fryslân laat de komende maanden onderzoeken of de woningvoorraad in de gemeente aansluit op de huidige woonbehoefte en de veranderende vraag in de toekomst.

Door meer inzicht te krijgen in de woonbehoefte van de inwoners denkt wethouder Stella van Gent vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen. ,,Zo wil ik bijvoorbeeld weten of er in de toekomst voldoende sociale huurwoningen beschikbaar zijn in de gemeente nu enkele woningcorporaties hebben aangegeven zich uit de dorpen te willen terugtrekken.”

Na een aantal slechte jaren, waarin amper werd gebouwd en er geen kavels werden verkocht, zit de woningbouw weer in de lift. De bouwsector ziet weer volop kansen, waardoor het aantal aanvragen voor woningbouwplannen toeneemt.

Keuzes

Er zijn op dit moment bouwplannen voor meer woningen dan Súdwest tot 2026 van de provincie mag bouwen. ,,Daarom moeten we keuzes maken en prioriteiten stellen.’’

Het woononderzoek reikt tot ver na 2026 en wordt uitgevoerd door een onafhankelijk extern bureau. De resultaten worden voor het einde van dit jaar gepresenteerd.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement