Súdwest-Fryslân: Uitsterfbeleid oud papier prullenbak in

Omdat te veel papier in de grijze container belandt, wil Súdwest-Fryslân geen nieuwe maatschappelijke organisaties zoeken voor de inzameling. De politiek is tegen.

Zodra een sportvereniging of dorpsbelang stopt met het inzamelen van papier wil Súdwest-Fryslân geen nieuwe maatschappelijke organisatie zoeken. De gemeente wil de inzameling dan zelf doen met containers en een vuilwagen met zijlader. Dat zou efficiënter zijn en de papieropbrengst verhogen. ,,Papierinzameling blijft in volume achter’’, zegt wethouder Erik Faber. ,,Er komt meer papier in de grijze container dan nodig.’’

In de gemeente zijn nu 75 organisaties druk met het ophalen van oud papier. Clubs en verenigingen doen dat met lade- of vrachtwagens of andere voertuigen. Faber: ,,We pakken die organisaties niks af. Ze mogen het blijven doen. We proberen alleen het grijze afval te verminderen.’’

De PvdA is het eens met de wethouder. ,,It resultaat is better as de gemeente it docht. Dan moatte wy dat dwaan’’, zei Habtamu de Hoop. Lieuwe van der Pol van de ChristenUnie vindt dat een slecht signaal in een maatschappij waar de burger moet meedoen. ,,As it sa is dat ambtners it dwaan moatte om’t se it better kinne as boargers, dan hâlde frijwilligers aanst ek op mei it meanen fan fuotbalfjilden. Ambtners kinne dat ek fêst better.’’

Uiteindelijk stemde een meerderheid van de politiek tegen het automatische uitsterfbeleid. Ze wil de deur niet dichtzetten voor clubs die een mooie duit verdienen met de inzameling.

Ze willen zodra een organisatie stopt verenigingen vier weken de tijd geven om het gat te vullen. Faber moet daarnaast voor 1 oktober 2019 met alle inzamelaars in gesprek gaan om te kijken hoe zij meer papier kunnen ophalen.

Inzamelaars plukken dik drie ton uit de oudpapiercontainer

Afgelopen jaar is er door de papierinzamelaars in Súdwest-Fryslân in totaal 3985 ton papier ingezameld. De totale opbrengst bedroeg na aftrek van kosten -kraakperswagens en afzetcontainers van Omrin- 310.000 euro.

De opbrengst van oud papier hangt af van de marktwaarde. Net als de aandelenkoers fluctueert de prijs nogal. In 2017 was de marktprijs gunstig. In de eerste maanden van 2018 is de marktprijs voor oud papier flink gedaald, waardoor de opbrengst van dit jaar lager zal uitvallen dan vorig jaar.

Súdwest verwacht op basis van de marktprijsontwikkeling dat de opbrengst van de inzamelaars dit jaar zal blijven steken op zo’n 175.000 euro of 200.000.

Met een aantal van 75 inzamelaars in de gemeente verdient een organisatie gemiddeld zo’n 2500 euro met de actie. Het jaar ervoor was dat grofweg ruim 4000 euro.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement