Rutte hekelt 'doorgesnoven malloten' Sinterklaasintocht

Leden van de harde kern van PSV gaven in Eindhoven een tegendemonstratie op de actie van Kick Out Zwarte Piet.

In ferme bewoordingen deed premier Mark Rutte dinsdagmiddag in de Tweede Kamer afstand van de ,,doorgesnoven malloten’’ die zaterdag diverse Sinterklaasintochten verstierden.

Rutte (,,Nederland is nog steeds een fantastisch land’’) nam meerdere malen het woord ‘verschrikkelijk’ in de mond. Hij werd bevraagd door D66’er Jan Paternotte, die wilde dat de premier duidelijk afstand deed van de racistische gebeurtenissen van zaterdag.

Bij meerdere intochten, waaronder Leeuwarden, werden anti-piet-activisten belaagd en uitgescholden. Volgens Rutte was een groot deel van de amokmakers ,,totaal doorgesnoven’’ en zaten de relschoppers ,,onder de alcohol’’.

Hij sprak over ,,volstrekte malloten’’ die ,,blij zijn als ze weer eens rotzooi kunnen trappen’’. Een fors deel is bekend uit de voetbalwereld. Rutte: ,,Verschrikkelijk dat het zo mis kon gaan.’’

'Wereld op zijn kop'

D66 vroeg de premier pal te staan voor het demonstratierecht. Ruttes partijgenoot Klaas Dijkhoff meldde maandag dat demonstraties wat hem betreft niet thuishoren op een kinderfeest. Volgens D66 is dat de wereld op zijn kop.

Rutte beloofde dat hij voor 100 procent staat achter de vrijheid van demonstratie, waar en wanneer dan ook. Maar: ,,Als er kinderen in de buurt zijn, vind ik dat volwassenen zich als volwassenen moeten gedragen’’.

De premier uitte zijn waardering over burgemeester Jan Hamming van Zaanstad die voor de landelijke intocht partijen ,,als een leider’’ samenbracht. Hier was geen sprake van oproer.

Het is aan de lokale autoriteiten om soortgelijke initiatieven te ontplooien, aldus Rutte.

En tegen Martin Bosma (PVV), die riep dat een traditie om zeep wordt geholpen: ,,Onzin. Lees het prachtige boek Het Bureau van J.J. Voskuil maar na; 5500 bladzijden. Daarin zie je hoe volkscultuur door de tijd verandert.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland