'Rust zacht meneer Aart': condoleanceregister in Dronryp

FOTO ANTON KAPPERS Foto: Anton Kappers - Thomasson

Mensenlinq heeft zondag een condoleanceregister geopend voor de gestorven Aart Staartjes (81). Hij overleed in het ziekenhuis na een ongeval in Leeuwarden.

‘Het is onmogelijk om iemand te vergeten die zoveel gaf om te herinneren. Rust zacht meneer Aart’, schrijft Mirela. ‘Lieve meneer Staartjes, u hoorde en zal altijd horen bij de algemene opvoeding, van zowel mij, als mijn dochter haar opvoeding’, schrijft Karin. En zo zijn er vele andere condoleances.

Het condoleanceregister van Mensenlinq is hier te vinden.

In Staartjes’ woonplaats Dronryp is in de bibliotheek van multifunctioneel centrum d’Ald Skoalle een condoleanceregister neergelegd. Vanaf dinsdag 16.00 uur tot 18.00 uur en woensdag en donderdag tussen 13.30 en 18.00 uur is er gelegenheid om het register te tekenen en bloemen neer te leggen.

Luidende klokken en vlaggen halfstok in Dronryp

loading

In Dronryp werd maandagochtend stilgestaan bij zijn overlijden. De kerkklokken tegenover de woning van Staartjes luidden een kwartier lang vanwege het overlijden van de dorpsgenoot.

Een buurman plaatste bloemen voor het raam en plakte tevens een Amsterdams logo op de vlag, vanwege de Amsterdamse roots van Staartjes.

Molen De Puollen in Dronryp heeft de wieken maandag in de rouwstand gezet vanwege het overleden van Staartjes.

Niet bang

De Sesamstraat-acteur vertelde in het programma Sterren op het doek, dat september vorig jaar werd uitgezonden, onder meer dat hij het gevoel had „in het laatste bedrijf” van zijn leven te zitten. „Als je 81 bent zoals ik, dan is de kans dat je 91 wordt bijzonder klein. Maar ik ben niet bang voor de dood, al weet ik niet wat ik moet verwachten. Het is niet erg als het afgelopen is.”

Lees ook LC+ | Aart Staartjes (1938-2020) wilde televisie maken vanuit het perspectief van het kind

Kranten

Staartjes siert maandag de voorpagina’s van bijna alle grote kranten. Eensgezind roemen ze zijn talent als acteur en als drijvende kracht achter diverse jeugdprogramma’s.

„De liefste boze buurman”, kopt het AD bij een grote foto van een lachende Staartjes. De Telegraaf koos voor een beeld uit Sesamstraat, waar Staartjes als Meneer Aart naast Pino een scène speelt. „Meneer Aart is niet meer”, staat in grote letters onder. Volgens Trouw was Staartjes „de aardvader van de kinder-tv”.

De Volkskrant noemt Staartjes „een strijder tegen de braafheid in kinderprogramma’s”. „Staartjes streed met succes tegen truttigheid. Maar zelfs als de norse Meneer Aart veroverde hij kinderharten.” Ook NRC Handelsblad roemt Staartjes: „een opstandig en innemend televisie-icoon” die „gezagsondermijnende televisie maakte waarin hij kinderen nooit sprookjes vertelde”.