De slacheterij van Vion aan de Curieweg in Leeuwarden. FOTO HOGE NOORDEN/JAAP SCHAAF

Runderslachterij Vion in zwaar weer

De slacheterij van Vion aan de Curieweg in Leeuwarden. FOTO HOGE NOORDEN/JAAP SCHAAF

Amper drie maanden na de opening zit de runderslachterij van Vion in Leeuwarden al in zwaar weer.

Boeren, veehandel en Leeuwarden waren trots toen de Friese hoofdstad in maart eindelijk weer een runder-slachterij in gebruik kon nemen . En van niet de minste partij. Vion is met een omzet van ruim 5 miljard euro het grootste vleesbedrijf van Nederland.

Het concern, eigendom van de zuidelijke boerenorganisatie ZLTO, heeft tot nu weinig plezier gehad van de slachterij aan de zuidwestkant van Leeuwarden, nabij de Dairy Campus.

Activiteiten stilgelegd

Diverse veehandelaren en andere bronnen verklaren onafhankelijk van elkaar dat de zwaar geautomatiseerde slachtlijn regelmatig kampt met technische problemen. Dat zou de reden zijn om de slachtactiviteiten voorlopig te staken.

Ook blijft de aanvoer van runderen achter bij de verwachtingen. De capaciteit, 2500 runderen per week, wordt bij lange na niet gehaald. Vion, vooral groot in varkensvlees, blijkt moeilijk te kunnen concurreren met de kleine, flexibele runder-slachterijen in de noordelijke provincies, stelt een veehandelaar die anoniem wil blijven.

Strenge controles

Een derde probleem vormt het grote aandeel afkeuringen van geslachte runderen. ,,Onze inspecteurs stuiten in Leeuwarden op nog al wat onrechtmatigheden. Het betreft vooral ongeoorloofde afwijkingen bij organen zoals lever en nieren”, verklaart een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

'Wedstrijdje onder inspecteurs wie de meeste runderen weet af te keuren'

De veehandel vindt het opvallend dat NVWA-personeel vooral in Leeuwarden ,,absurd streng’’ controleert. ,,Er is”, zegt dezelfde handelaar, ,,sprake van een wedstrijdje onder de inspecteurs wie de meeste runderen weet af te keuren. Ze speuren met mijnwerkerslampjes naar de minuscuulste vlekjes op organen.”

Vion weigert al een aantal dagen iedere vorm van commentaar. Het vleesconcern heeft 20 miljoen euro geïnvesteerd in de Leeuwarder runderslachterij.

Centrale ligging

De keuze voor Leeuwarden is een bewuste. Vion wil een slachterij centraal in het melkveehouderijgebied, om zodoende het koetransport te beperken.

Ook biedt Leeuwarden de mogelijkheid om regionale vleesconcepten zoals Waddenrund verder uit te bouwen.

Het slachthuis telt zo’n vijftig medewerkers. Vion heeft meerdere malen de verwachting uitgesproken dat het op termijn mikt op honderd personeelsleden.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct