Rubber wint van kurk op kunstgrasvelden Leeuwarden

LEEUWARDEN Twee kunstgrasvelden op het Nijlân en het Kalverdijkje in Leeuwarden krijgen ‘schoon’ TPE-rubber, maar het politieke debat hierover nam woensdag een rare wending.

Ouderwetse kunstgrasvelden met vulling van versnipperde autobanden zijn uit den boze, vindt de Leeuwarder gemeenteraad. De snippers vervuilen de bodem en sommige onderzoeken suggereren dat ze ongezond zijn voor de spelers. Daarom koos de stad vorig jaar voor kurk als vulling op twee velden. Dit gold als een soort experiment.

Kurk is op de lange termijn echter duur, want het moet vaak vervangen worden. Mede daarom kwam D66-wethouder Hilde Tjeerdema dit jaar met een plan om twee velden te vullen met zogeheten TPE. Dit is ook rubber, maar dan zonder de gifstoffen die in autobanden zitten. Volgens Tjeerdema is het net zo veilig als speelgoedeendjesrubber. Deze vulling zou voor het eerst worden toegepast bij veldrenovatie in Nijlân en op het Kalverdijkje.

Het leek al in kannen en kruiken en de aanbesteding was al los, maar de grootste Leeuwarder partijen PvdA en PAL/GroenLinks plus oppositiepartij PvdD kwamen woensdag verrassend in het geweer tegen het plan. Rubber verpulvert door de jaren en zorgt op termijn voor vervuilende microplastics in het milieu. Dat is onverantwoord, vinden deze linkse partijen. Daarom geven ze de voorkeur aan kurk.

Maar als nu ineens nog voor kurk wordt gekozen, lukt het deze zomer waarschijnlijk niet meer om de twee velden nog van nieuwe vulling te voorzien. Dan moet de aanbesteding opnieuw. Gevolg: waarschijnlijk gebeurt het dan pas een jaar later. Dat scenario zat de overige acht partijen in de raad niet lekker. Sommigen vinden TPE sowieso een prima oplossing, anderen willen de voetbalclubs geen vertraging aandoen.

Gevolg: de twee grootste partijen leden een nederlaag in de laatste stemming voor de zomervakantie. Dat is zeldzaam in Leeuwarden, want de PvdA verzekert zich vrijwel altijd vooraf van steun als ze een voorstel indient. D66, dat zich op milieugebied soms ook principieel opstelt, steunde nu de eigen wethouder Tjeerdema en koos dus voor TPE.

Het laatste woord lijkt hiermee nog niet gezegd over kunstgrasvelden. Wanneer opnieuw velden aangelegd of vervangen moeten worden, zal het dilemma zeker opnieuw tot verdeeldheid leiden in de raad.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement