Roosegaarde gaat proefvliegeren op Afsluitdijk

Kunstenaar Daan Roosegaarde gaat het eerste weekeinde van september proefvliegeren met zijn windvogels op de Afsluitdijk.

De vliegers moeten de Afsluitdijk verfraaien. Ze zijn bevestigd aan lange lichtgevende vliegertouwen die dansen in de wind. In september geeft Roosegaarde een voorproefje.

Op zondagmorgen 4 september is de dijk eenmalig afgesloten voor verkeer en is de run ‘Afsluitdijk Open’. Dat hele weekeinde, van vrijdag 2 tot en met zondag 4 september, vormt het startschot voor de grote opknapbeurt van de 32 kilometer lange Afsluitdijk.

Deze dagen opent ook een tijdelijke expositie over de werken die Roosegaarde er in 2017 realiseert.

'Techno-poëzie'

Met het project ‘Icoon Afsluitdijk’ is 13 miljoen euro gemoeid. De windvogels worden ontwikkeld samen met de TU Delft. Ze zijn gebaseerd op een idee van de overleden ruimtevaarder Wubbo Ockels, die Roosegaarde ooit vertelde dat je energie kunt opwekken als je het bewegende koord verbindt met een dynamo. Zo kunnen de vliegers zelf licht geven.

Roosegaarde zegt te wensen dat zijn ontwerpen de schoonheid van de Afsluitdijk versterken. Hij spreekt over ,,een subtiele tweede laag van licht en interactie’’ en van ,,nieuwe koppelingen tussen mens en landschap’’. Zijn werken omschrijft hij als ‘techno-poëzie’.

Spiegelstenen

Het project bestaat naast de windvogels ook uit spiegelstenen. Roosegaarde wil een deel van de grauwe basaltblokken laten stralen door middel van een laag zilververf. Hij ziet het als eerbetoon aan de basaltwerkers van vroeger, die de keien stuk voor stuk legden met de hand.

De kunstwerken moeten meer bezoekers naar de Afsluitdijk trekken dan de huidige 250.000 per jaar.

Roosegaarde liet in maart van dit jaar al windmolens ‘dansen’ op een dijk in het Zeeuwse Tholen. Bij dit project ‘Windlicht’ gebruikte hij een groene laser.

In Brabant presenteerde hij zijn Smart Highway; belijning die overdag oplaadt en ‘s nachts lichtgeeft als er verkeer langskomt.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement