Rook- en stookverbod in Weststellingwerf en Opsterland vanwege de droogte

In de gemeenten Weststellingwerf en Opsterland geldt vanaf nu een rook- en stookverbod. Dit houdt verband met de langdurige droogte.

Het verbod in Opsterland geldt in eerste instantie tot 1 september, maar bij veranderende weersomstandigheden kan die datum worden aangepast.

Er mag niet meer worden gerookt in bossen, op heidevelden en veengronden. Ook in duingebieden is dat verboden. Het is wel toegestaan om vuur te stoken in de natuur. Verleende ontheffingen voor kampvuren worden ingetrokken.

Weststellingwerf

Ook in Weststellingwerf is het in de hele gemeente verboden om in de open lucht vuur te stoken. Een vuurkorf in de achtertuin mag eveneens niet. ,,Hiermee lopen we minder risico dat er door vliegvuur brand ontstaat’’, stelt de gemeente.

Weststellingwerf heeft geen einddatum ingesteld voor het verbod. ,,Het geldt voorlopig zolang de droogte aanhoudt.’’

Natuurbranden

De brandweer krijgt momenteel ,,heel veel’’ meldingen binnen van natuurbranden, stelt een woordvoerder. Donderdagavond was er een natuurbrand aan de Goddeloaze Singel in Feanwâlden. In de berm naast een fietspad was een lang spoor van vuur te zien. De oorzaak van de brand is niet bekend. De droogte kan een rol hebben gespeeld. Ook in Nijeholtpade en Beetsterzwaag waren natuurbranden.

,,Er was gisteren ook een duinbrand op Terschelling’’, zegt de woordvoerder. ,,We kijken wel naar de oorzaken. Het kan brandstichting zijn, een uitgedrukte sigaret of een glasscherf die als een loep werkt.’’

Advies

De brandweer en de veiligheidsregio adviseren de gemeenten over rook- en stookverboden, maar is daar niet leidend in. ,,Daar gaan de gemeenten uiteindelijk zelf over.’’

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement