Rondtrekkende crimineel gepakt met slimme snelwegcamera's

FOTO GOOGLE MAPS/BEELDBEWERKING AD

Een nieuwe recherchemethode blijkt succesvol in de jacht op rondtrekkende winkeldieven, overvallers en inbrekers. Met behulp van slimme camera’s boven de weg houdt de politie ze aan.

Het afgelopen jaar zijn al tientallen tasjesrovers, inbrekers en winkeldieven tegen de lamp gelopen nadat de politie hun auto bombardeerde tot kenteken van de week. Door dat kenteken in de politiesystemen te zetten, registreren slimme camera’s boven de wegen waar de criminelen zich op dat moment bevinden. Aanhouden is daarmee eenvoudig: vorige week nog lukte dat drie keer.

Het kenteken van de week is een actie van de Landelijke Eenheid van de politie, die elke week een auto van rondtrekkende criminelen selecteert. ,,We pikken de boeven eruit die voor veel overlast zorgen”, zegt Harry Dahles, hoofdofficier van dienst in Driebergen. ,,Dat zijn de mensen die overal winkeldiefstallen plegen, of met een smoes binnenkomen bij oude dametjes en ervandoor gaan met hun geld en juwelen.”

Op rooftocht door Nederland

Vaak gaat het om Oost-Europeanen die op rooftocht zijn in Nederland. Ze laten een spoor van ellende achter, maar zijn moeilijk te pakken. Ze wisselen voortdurend van werkterrein en rijden vaak in een auto die op naam staat van een katvanger. ,,Soms worden de auto’s ’s nachts gebruikt door inbrekers en overdag door winkeldieven. Alleen door zo’n auto aan de kant te zetten, weten we wie erin rijdt.”

Als de politie gestolen goederen in de auto vindt, kunnen personen meteen worden gearresteerd. Soms is extra recherchewerk nodig en komen misdrijven aan het licht door de rijhistorie van de auto na te gaan. ,,Dan blijken de inzittenden te linken aan eerdere inbraken of winkeldiefstallen.”

Volgens Dahles is de methode succesvol omdat elke week wordt gefocust op één kenteken. ,,In acht op de tien gevallen is het raak en blijkt dat we een winkeldief, zakkenroller of serie-inbreker aan de kant hebben gezet.”

Met het kenteken van de week richt de Landelijke Eenheid zich op een categorie criminelen die normaal gesproken geen prioriteit heeft. ,,De aandacht gaat eerder uit naar geweldsincidenten en overvallen”, zegt Dahles. ,,Dat is logisch, maar ook een rondtrekkende winkeldief zorgt voor veel ellende. Vandaar dat ik vorig jaar dacht: hoe kunnen we nu specifiek het mobiel banditisme aanpakken?”

Het ultieme middel

Het kenteken van de week blijkt het ultieme middel om zulke boeven aan te pakken, zegt Dahles. ,,Vandaar dat ik de regio’s probeer te enthousiasmeren. Als een eenheid last heeft van een inbraakgolf in de wijk, geef dan het kenteken aan ons door. Dan volgen wij hun auto door heel het land.”

Volgens Dahles is het juist de kracht van de aanpak dat ze elke week maar één kenteken volgen. ,,Dat werkt beter dan dat we 100 kentekens in het systeem zetten en geen capaciteit hebben om ze aan de kant te zetten. Maar wanneer regio’s hun eigen mankracht inzetten, dan kunnen we zoveel auto’s volgen als we willen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland