Rommelig begin 'nieuwe' taxi's NO-Friesland: leerlingen niet opgehaald

De eerste dag van de nieuwe taxi-aanbesteding in Noordoost-Friesland is chaotisch verlopen. Leerlingen werden niet of te laat opgehaald door (soms onbekende) chauffeurs.

Zo’n 15 tot 20 leerlingen zijn helemaal niet opgepikt, een nog onbekend aantal werd te laat opgehaald. In totaal moesten chauffeurs in Noordoost-Friesland maandag ruim 700 kinderen vervoeren. Het nieuwe vervoerscollectief Jobinder erkent dat de eerste dag niet vlekkeloos is verlopen.

‘Ferskriklik spitich’

,,Fansels is dat ferskriklik spitich foar de minsken oar wa’t dat giet’’, laat wethouder Pytsje de Graaf (Dongeradeel) namens Jobinder weten. ,,En hielendal foar dizze doelgroep.’’

Meerdere ouders uiten op Facebook hun ongenoegen omdat hun kind te laat werd opgehaald. Ook bleek de telefooncentrale maandag niet altijd goed bereikbaar te zijn.

Geen kennismaking

Ouders zijn daarnaast boos dat zij niet, of pas kort van te voren, te horen kregen wie de nieuwe chauffeur van hun kinderen wordt. Omdat het deels om kwetsbare leerlingen gaat, was het de bedoeling dat de chauffeurs van tevoren met de kinderen zouden kennismaken. Maar dat is lang niet altijd gebeurd.

Volgens Jobinder komt dit omdat de routens tussentijds zijn aangepast en soms pas dit weekeinde duidelijk was wie de nieuwe chauffeur zou worden. Jobinder doet er alles aan om alle kinderen dinsdag op tijd op hun bestemming te krijgen, aldus De Graaf.

Aanbesteding

Het WMO-en leerlingenvervoer in zes gemeenten in Noordoost-Friesland werd tot 1 januari uitgevoerd door Taxi Waaksma, maar die moet de koek vanaf dit jaar verdelen met vier andere taxibedrijven. Over de aanbesteding zijn het afgelopen jaar meerdere conflicten geweest.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Taxi Waaksma