Rol van slachtoffer groeit in strafproces

De rol van slachtoffers in strafprocessen groeit. Ze zijn beter op de hoogte van de voortgang van strafzaken en hun stem in de rechtszaal wordt luider.

In de loop van dit jaar wordt het spreekrecht voor slachtoffers in de rechtszaal uitgebreid. Nu kunnen ze alleen nog zeggen wat het misdrijf met hen heeft gedaan, straks mogen ze ook melden welke straf de verdachte volgens hen verdient.

Het is één van de gevolgen van de Wet verbetering positie slachtoffers, die vijf jaar geleden is ingevoerd. Hiervoor was er voor gedupeerden van misdrijven amper aandacht. Slachtoffers die op de hoogte wilden blijven van ‘hun' zaak, kwamen bij politie en OM niet binnen. Inmiddels bestaan voor dit doel Slachtofferloketten en een online portaal.

In 2015 kozen 1232 slachtoffers van misdrijven in Noord-Nederland ervoor om op de hoogte gehouden te worden van het strafproces, tegenover 292 in 2014. Beide jaren maakten bij de Noordelijke rechtbanken zo'n 400 gedupeerden gebruik van hun spreekrecht.

Meer over de nieuwe rol van slachtoffers en nabestaanden in het strafproces in het LC+-artikel 'Het slachtoffer spreekt een woordje mee'

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement