ILLUSTRATIE GERCO VAN BEEK

'Rogé pleegde geen faillissementsfraude , maar wilde stichting Antoinette Zorg juist redden'

ILLUSTRATIE GERCO VAN BEEK

De verdachte Drachtster Rogé (54) heeft geen faillissementsfraude gepleegd, stelt zijn advocaat Melis van der Wulp. Integendeel: hij deed er alles aan om de stichting Antoinette Zorg te redden.

In een bij tijd en wijle hartstochtelijk pleidooi probeerde Van der Wulp het beeld van zijn cliënt maandag in de rechtbank van Zwolle bijgesteld te krijgen. Niks onttrekken van gelden aan de boedel toen de problemen bij de zorgstichting in volle omvang duidelijk werden. Vervalsen van facturen? Nee, pogingen om achteraf de administratie op orde te krijgen.

Het was een misrekening toen Rogé dacht met zijn winst op de verkoop van een jachthaven in Zaandam zijn carrière voort te kunnen zetten in de zorg. Antoinette Zorg, dat financieel in grote problemen verkeerde, kon wel een investeerder gebruiken. Zonder benul van de zorgsector en zonder boekenonderzoek stapte Rogé in. Inderdaad ,,naïef’’, aldus Van der Wulp.

Het geld kwam er echter niet, want de fiscus berekende de winst op bijna 9 ton en hief daar een flinke belasting over. Het luidde de ondergang in van Hierro Holdings van de Drachtster. Intussen bleek de administratie van Antoinette Zorg een puinhoop, terwijl de instelling financieel aan de grond zat.

Van zelfverrijking zou volstrekt geen sprake zijn geweest

Rogé schoof met flinke bedragen naar zijn vennootschappen en terug, met de bedoeling om de deurwaarder buitenspel te zetten. In totaal zou hij daarmee uiteindelijk 388.000 euro aan de boedel hebben onttrokken, aldus het Openbaar Ministerie. Zijn raadsman hield de rechtbank echter voor dat zijn cliënt juist de schuldeisers en medewerkers van Antoinette Zorg had beschermd. Van zelfverrijking zou volstrekt geen sprake zijn geweest. Het geld bleef altijd bestemd voor de stichting, aldus Van der Wulp.

Ook het verwijt dat zijn cliënt de administratieplicht verzaakte, wees hij van de hand. De ,,puinhoop’’ is ontstaan onder het directeurschap van Helga Tjon-A-Kon, aldus de raadsman, die probeerde aan te tonen dat de Drachtster juist alles in het werk heeft gesteld om er iets betrouwbaars van te maken. Tjon-A-Kon was de spil om wie alles draaide. Zij hield iedereen onwetend, aldus Van der Wulp.

Klakkeloos vertrouwd

Dat zijn cliënt terechtstaat is te wijten aan de curatoren Nadja Wilderink van Antoinette Zorg . Op één verklaring van haar hebben de FIOD en het OM klakkeloos vertrouwd zonder de feiten te onderzoeken. Ook curator Arie Brink van Hierro Holdings valt het nodige te verwijten, stelde Van der Wulp. ,,Die neemt het op tal van zaken niet zo nauw.’’

Hij bepleitte eveneens vrijspraak voor Rogés schoonzoon (26). Er is geen spoortje bewijs dat deze meewerkte aan vervalsen van brieven en facturen. ,,Hij typte, terwijl Rogé dicteerde omdat die zelf geen ingewikkelde brieven kon schrijven.’’ Over de vrouw van de hoofdverdachte: ,,Zij wist nergens van. Het ging om kleine bedragen op hun bankrekening. Ze had geen aanleiding daarover vragen te stellen.’’

'Schouderklopje'

Tot slot medeverdachte Fred (56) uit Drachten, de gewezen vriend van Rogé die hielp bij het op poten krijgen van de administratie. ,,Hij verdient juist een schouderklopje. Dit ‘hulpje van Rogé’ heeft er alles aan gedaan om de goede delen van Antoinette Zorg te redden.’’ Vrijspraak is dus gewenst, aldus diens raadsman Versluis.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct