Het provinciebestuur moet met de gemeenten het voortouw nemen voor een eigen Fries bedrijf dat zonneweiden in exploitatie neemt.

De rendementen blijven dan in de provincie in plaats van dat die terechtkomen in de zakken van ondernemers van elders.

Friesland voorkomt zo bovendien dat de zonnestroomcentrales object worden van speculatie. Het leidt tot een vorm van duurzaam eigenaarschap en voorkomt ook dat elke gemeente een eigen koers vaart.

Gerard van Klaveren, burgemeester van Ameland, pleitte hier maandagavond in het Provinsjehûs voor op de eerste Friese Bestuurdersdag.

Gezamenlijk naar grote vraagstukken kijken

Van Klaveren zei het namens een groep deelnemers aan die bijeenkomst, die was georganiseerd door de provincie, Wetterskip Fryslân, gemeente Leeuwarden en de Vereniging Friese Gemeenten.

Commissaris van de koning Arno Brok hoopt dat zo’n bestuurdersdag een traditie wordt.

Hij noemt het belangrijk dat vertegenwoordigers van de provincie, de gemeenten en het waterschap zich samen buigen over de grote vraagstukken die in Friesland spelen. Niet alleen bestuurders, maar ook leden van gemeenteraden, provinciale staten en het algemeen bestuur van Wetterskip Fryslân.

'Overheid kan verschillende rollen kiezen'

Er waren ook gasten uit de cultuursector, van universiteiten, bedrijven en andere maatschappelijke sectoren. Landschap, regionale economie, klimaat, een vitaal platteland, de legacy van LF2018 en wonen waren de hoofdthema’s.

Martijn van der Steen, hoogleraar aan de Erasmas Universiteit in Rotterdam, hield de ongeveer honderd deelnemers voor dat de overheid verschillende rollen kan kiezen. Zelf doen, of coöperatie met de samenleving.

De overheid kan ook verschillende accenten leggen: nadruk op regels, of liever op doelmatigheid of ruimte voor maatschappelijk initiatief.

Goedkopere woningen voor jongeren

Wethouder Durk Durksz sprak dat Friesland flexibeler moet opereren op de woningmarkt. In zijn gemeente zijn zeker vijftig jongeren die geen passende woning kunnen vinden. Ze wonen nog bij hun ouders.

Voor deze groep zijn goedkope huizen nodig van zo’n 70.000 euro, vooral in plaatsen als Joure en Lemmer met veel voorzieningen. ,,En as it der hûndert wurde, reitsje ik se ek wol kwyt.’’

In kleine dorpen zonder voorzieningen wil deze doelgroep niet wonen.

Volgens Durksz moet Friesland niet alleen naar de woningbehoefte voor de lange termijn kijken, maar ook voor een kortere termijn, zoals voor de jongeren. Maar dan loopt hij bij de provincie tegen een dichte deur aan, zei hij.

'Groeiende vraag bij  niet-Friese kopers'

Gedeputeerde Klaas Kielstra weersprak dit. ,,Durksz hat nea mei dy fraach by my west. Elke wethâlder is wolkom, mar ik wol net op basis fan de waan van de dei wurkje.’’

Dirk Jan de Rouwe van Bouwgroep Dijkstra Draaisma reageerde dat Durksz’ vraag met demontabele woningen op te lossen is.

De Rouwe waarschuwde dat Friesland niet te snel op bestaande prognoses moet vertrouwen. Die houden te weinig rekening met mensen die van buiten de provincie willen verhuizen.

In project Houkepoort bij Sneek gaat zo’n 80 procent van de huizen die zijn bedrijf verkoopt naar liefhebbers van buiten Friesland, schat hij. Ook makelaars zien volgens hem een groeiende vraag van niet-Friese kopers.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct