Robien haalt na fout alsnog haar gymnasiumdiploma

Bijna had ze zich ingeschreven voor een andere school. Dat is nu niet meer nodig. Donderdag hoorde Robien Akkerman (17) dat ze alsnog geslaagd is.

De herkansingen konden het lot niet keren. Ze stond stijf van de spanning en kwam net 0,1 punt tekort. Nadat ze hoorde dat ze gezakt was, baalde de scholiere flink.

Wat het nieuws extra zuur maakte, was dat het kantje boord was. Een 5,45 stond ze gemiddeld voor de centrale examens. Dat had een 5,5 moeten zijn.

Pijnlijke fout

Even had ze zich erbij neergelegd. Ze was al bijna aangemeld voor het volwassenenonderwijs (Vavo). Volgend schooljaar, dan zou ze eindelijk slagen. Toen kwam een kennis met een tip. ,,Waarom vraag je niet of je de herexamens mag inzien?’’, adviseerde hij. En zo geschiedde.

Wat bleek: er was inderdaad een pijnlijke fout gemaakt. In het antwoordblad van biologie waren achteraf twee wijzigingen aangebracht. Vraag 10 klopte niet, en moest hoe dan ook goed gerekend worden. Alleen dat hadden de docenten even over het hoofd gezien.

Verschil

Voor de meeste leerlingen van het Stedelijk Gymnasium in Leeuwarden maakte die ontdekking geen verschil. Hun cijfers bleven gelijk. Hoe anders was dat voor Robien Akkerman. Haar 5 voor biologie werd ineens een 6. Nog dezelfde avond hing de vlag uit. Ze was geslaagd.

Beseffen doet ze het alleen nog niet. Woensdag krijgt ze haar diploma. Pas dan gelooft ze het, zegt ze. Wat ze daarna gaat doen? Psychologie of een tussenjaar, dat weet de geslaagde Robien nog niet. Maar een ding is zeker: nooit meer gymnasium voor haar.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement