Rijkswaterstaat waarschuwt voor gladde wegen in Friesland als gevolg van ‘slijm’

Het is volop zomer, maar Rijkswaterstaat komt maandag met een - op het eerste gezicht - winterse mededeling. De rijksdienst waarschuwt voor gladde wegen.

De gladheid kan dinsdag in een groot deel van Nederland voorkomen. Maandag is dat in Friesland al het geval.

Het is een gevolg van de regen die na lange tijd weer valt. De gladheid ontstaat doordat het regenwater zich mengt met vuil op de weg, dat voor een soort slijm zorgt.

Dit slijm bestaat uit stof plus olie- en rubberresten die vele weken achtereen niet zijn weggespoeld als gevolg van de droogte. Het goedje hoopt zich op en hierdoor kan het nu spekglad worden, zo laat een woordvoerder van Rijkswaterstaat weten.

Snelheid aanpassen

Net als bij gladheid in de winter adviseert de rijksdienst automobilisten om hun snelheid aan te passen aan de omstandigheden. Omdat het verkeer in de zomer niet op gladheid rekent, waarschuwt de dienst alvast.

Aan de gladheid is weinig te doen, aldus de woordvoerder. Regen is echt nodig om het vuil weg te spoelen, en dan het liefst ook nog eens fikse buien.

Die gaan er waarschijnlijk niet vallen. In Friesland gaat het om hooguit enkele millimeters regen. Vanaf woensdag keert de zomer volledig terug.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement