Klaas Visser zal zijn racefiets moeten laten staan en zal met de auto naar zijn werk in Den Helder moeten. FOTO NIELS DE VRIES

Rijkswaterstaat pakt Klaas Visser duizenden kilometers af: 'Die dijk heb ik nodig'

Klaas Visser zal zijn racefiets moeten laten staan en zal met de auto naar zijn werk in Den Helder moeten. FOTO NIELS DE VRIES

Klaas Visser (58) uit Harlingen fietst wekelijks de Afsluitdijk over om op zijn werk in Den Helder te komen. Nu wordt hij voor drie jaar de auto ingejaagd.

,,Het is een ramp”, is Visser eerlijk. ,,Dit kunnen ze toch niet maken?” De fanatieke wielrenner fietst, tussen pak ‘m beet april en september, wekelijks de dijk over. Hij werkt in Den Helder bij – o ironie – Rijkswaterstaat, uitgerekend de instantie die de dijk de komende drie jaar op slot gooit voor fietsers om er onderhoud aan te plegen. In Den Helder stapt Visser elke week op de Visarend, een patrouilleschip van de Kustwacht. Drie dagen later komt hij weer van boord en fietst hij de 65 kilometer terug naar Harlingen.

En dat doet Visser sinds 1993, toen hij Den Helder als uitvalsbasis kreeg. ,,Eerst al vrij regelmatig en sinds een jaar of zes laat ik de auto echt staan.” Met zijn andere fietsrondjes erbij, onder meer met de Harlinger wielerclub Ouwe Seun, tikt Visser normaal elk jaar de 17.000 kilometer aan.

'Een toeristenbus, geen woon-werkbus'

Vanaf maandag zitten de wekelijkse ritjes van in totaal 130 kilometer er niet meer in. Hij moet noodgedwongen de auto pakken. De fietsbus die wordt ingezet om fietsers over te zetten, rijdt niet op de momenten dat Visser op de fiets zit.

Lees ook: Dit moet je weten over de afsluitrit voor wielrenners over de Afsluitdijk. Ga je fietsen? Je bent niet de enige!

Hij moet voor negen uur ‘s ochtends op z’n werk zijn. Dat betekent dat Visser rond half zeven in de morgen vertrekt. Als hij drie dagen later klaar is met werken, fietst hij pas in de avond weer terug naar Harlingen.

De bus die fietsers aan het begin van de dijk oppikt om ze dertig kilometer verderop weer te droppen, rijdt de komende jaren alleen op de ‘toeristentijden’, zoals Visser het noemt. ,,Het is een toeristenbus, geen woon-werkbus. En dat gaat mij nu ook geld kosten, iedere keer met de auto.”

'Kop naar beneden, lekker knallen'

Honderden keren stak Visser over. Duizenden kilometers trapte hij weg op de Afsluitdijk. Hij weet dat-ie nog maar een jaar of vijf hoeft te werken. De dijk is zeker drie jaar dicht. ,,Ik had me verheugd op nog vijf sportieve jaren naar mijn werk en terug. Ze pakken me heel wat kilometers af. Die dijk heb ik nodig. Het is niet een omleiding van een paar kilometer, nee, er is straks gewoon dertig kilometer afgesloten.”

De eindeloosheid van de dijk, het stoempen tegen de wind in, hij houdt ervan en hij zal het missen. ,,Kop naar beneden, lekker knallen. Je hoeft niet uit te kijken, of om je heen te kijken – de omgeving is toch eentonig. Je kunt je alleen op het fietsen richten. Heerlijk.”

Een afscheidsritje zit er helaas niet in voor de Harlinger. Hij herstelt van een ski-ongeluk, twee maanden geleden opgelopen. ,,Die 17.000 kilometer ga ik dit jaar zeker niet halen.”

Lees ook: Het fietspad van de Afsluitdijk gaat dicht: hoe moet dat nu met het rondje IJsselmeer?

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct