Rijkswaterstaat gaat hobbels op de A32 aanpakken

Rijkswaterstaat gaat vanaf 2019 de hobbels in het wegdek op de A32 aanpakken. In verband met de verwachte toeloop naar Leeuwarden rondom de Culturele Hoofdstad-activiteiten komen er al eerder waarschuwingsborden bij de knelpunten.

Rijkswaterstaat plaatst op vrijdag 10 augustus borden langs de A32 tussen Heerenveen en Wirdum en in omgekeerde richting en langs de A7 bij knooppunt Heerenveen om weggebruikers te attenderen op de hobbels in het wegdek.

Hoewel het wegdek veilig is, blijkt uit reacties, van met name weggebruikers die niet bekend zijn op de Friese wegen, dat men zich verrast voelt door de beweging van de auto of motor. 

Hoogovenslakken

De hobbels in het wegdek worden veroorzaakt door de zogenaamde hoogovenslakken die bij de aanleg in de jaren '90 zijn gebruikt. Dit een restmateriaal uit hoogovens dat wordt gebruikt bij de fundering van snelwegen. Op de A32 blijkt dat deze hoogovenslakken op de genoemde plekken na jaren zijn gaan uitzetten waardoor de onderlaag en het wegdek omhoog worden gedrukt.

Voor het verwijderen van de hobbels is herstel van de fundering van de weg nodig. Deze reconstructiewerkzaamheden zijn ingrijpend en kostbaar en leveren veel verkeershinder op. Een deel van het herstel van de A32 stond voor 2018 gepland maar is vanwege alle evenementen en de te verwachten drukte op de wegen in het kader van Culturele Hoofdstad naar 2019 verschoven.

Geplande werkzaamheden

Voor de A32 staat in 2019 groot onderhoud gepland tussen knooppunt Heerenveen-Haskerdijken en Grou-Wirdum in beide richtingen. Dan worden de tussen- en deklaag vervangen. Voor de A32 tussen Haskerdijken en Grou in beide richtingen staat een ingrijpende reconstructie vanaf 2021 op de planning. Hierbij worden de fundering en de asfaltlaag vervangen.

Volgend jaar wordt op het stuk weg tussen Haskerdijken – Grou in beide richtingen al wel vast een aantal hobbels aangepakt om de periode tot de reconstructie twee jaar later te overbruggen. Deze werkzaamheden worden -als de planning blijft zoals die nu is- vanaf april 2019 uitgevoerd.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement