De oude dorpswinkel in Kimswerd staat al jaren te verkrotten. Het pand is een rijksmonument, maar opknappen lukt de eigenaar niet. De gemeente stemt nu in met sloop.

Een overwoekerde bouwval die elk moment in elkaar kan zakken. Het pannendak ingevallen, de kozijnen verrot, de muren uit het lood. Het oude dorpswinkeltje aan de Streek 27 in Kimswerd takelt alsmaar verder af.

Het gebouwtje staat al tientallen jaren leeg en lijkt rijp voor de sloophamer. Maar het pand is een rijksmonument en een prominent onderdeel in het beschermde dorpsgezicht van Kimswerd. Al jaren wordt erover gesteggeld. Burgemeester en wethouders van Súdwest-Fryslân jagen dan nu eindelijk de kogel door de kerk: het pand mag gesloopt.

In tegen adviezen

De gemeente gaat met dat besluit dwars in tegen adviezen van de welstandscommissie en legt ook het oordeel van het Cuypersgenootschap naast zich neer. Die erfgroedstichting eiste dat de gemeente ingrijpt en er alles aan doet om het monument te behouden.

Sudwest is gevoelig voor de persoonlijke situatie van de eigenaar. Financiele omstandigheden en beperkende eigendomsverhoudingen hebben er voor gezorgd dat onderhoud de afgelopen twintig jaar achterwege is gebleven.

'Rotte kies'

Een werkgroep van Dorpsbelang Kimswerd heeft zich gebogen over de kwestie in overleg met de gemeente en de eigenaar. ,,It is de rotte kies yn it doarp. Dy moatte jo behandelje of lûke”, zegt voorzitter Peter Harders. De werkgroep ziet maar een oplossing: slopen en de bouwmaterialen opnieuw gebruiken. Dat is wat er nu gebeurt.

Het gat in het beschermde dorpsgezicht dat het pand achterlaat wordt gevuld door over een lengte van 16 meter een beukenhaag te planten met leilindes erboven zodat de zichtlijn is hersteld. De gemeente ziet in dat er door sloop monumentale waarden verloren gaan, maar ,,acht dat aanvaadbaar omdat de groene oplossing voorziet in het stedenbouwkundige en architectonische aanzien.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct