Smallingerland en Opsterland nemen extra maatregelen tegen asielzoekers die overlast veroorzaken. Daarvoor krijgen ze van het Rijk samen zo’n 100.000 euro.

Beide gemeenten willen in samenwerking met het bureau Re-care in Heerenveen het gesprek aangaan met jonge, alleenstaande asielzoekers Re-care is een welzijnsorganisatie die zich specialiseert in mensen met een migratie-achtergrond. Er zal sprake zijn van ‘interventies’ door Re-care bij jonge azc’ers om overlast te verminderen, zegt woordvoerder Maureen Wiersma van Smallingerland.

Verhuizing naar Opsterland

De reden dat buurgemeente Opsterland meedoet, is de aanstaande verhuizing van een groep van twintig minderjarige asielzoekers naar een opvanglocatie in Oud Beets. Deze jongeren komen uit het azc bij Drachten. De nieuwe ‘dependance’ in Oud Beets opent naar verwachting in november de deuren.

Burgemeester Jan Rijpstra van Smallingerland is ,,erg tevreden” over de ton van het rijk. ,,Nu kunnen we doelgericht actie ondernemen.” Het Drachtster azc was in april het toneel van een grote vechtpartij met tientallen betrokkenen. Een groep mannen uit Noord-Afrika kreeg het met een groep Nigerianen aan de stok om een gestolen fiets. Rijpstra drong bij staatssecretaris Ankie Broekers-Knol aan op landelijke maatregelen en vond een gewillig oor.

Eigen plan

Gemeenten konden tot 1 september een eigen plan indienen bij het ministerie van Justitie om lokale overlast van asielzoekers aan te pakken. Voor de ideeën van elf gemeenten, waaronder Den Helder, Emmen en Westerwolde (azc Ter Apel), kwam er goedkeuring en subsidie.

Het gezamenlijke plan van Smallingerland en Opsterland is bewust preventief. Contact met minderjarige azc’ers in een vroeg stadium moet voorkomen dat er later overlast ontstaat.

Taakstraffen en cameratoezicht

Andere gemeenten pakken het heel anders aan. Emmen kiest voor toezichthouders op het station, waar er overlast is van asielzoekers die van en naar het aanmeldcentrum in Ter Apel reizen. Den Helder broedt samen met lokale ondernemers op alternatieve taakstraffen. Oisterwijk voert cameratoezicht in rond het azc.

Het is de bedoeling dat de werkwijze van Re-care met asielzoekers op zeker moment wordt overgenomen door andere organisaties in Smallingerland en Opsterland, zodat het niet bij een eenmalig project blijft.

Draagvlak

Volgens de staatssecretaris ondermijnt de kleine groep overlastgevers, vaak uit zogeheten ‘veilige landen’ het draagvlak onder de Nederlandse bevolking om de veel grotere groep asielzoekers die echt hulp nodig hebben, op te vangen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct