Rijk is wel klaar met vertragingen veerboot Ameland: onderzoek

Het kabinet is wel klaar met de vertragingen van de veerboot van en naar Ameland. Er komt een onafhankelijk onderzoek naar de oorzaken.

Komende zomer worden de resultaten bekend. Het onderzoek richt zich op het nut van het gebagger van de vaargeul én op alle bedrijfsmatige aspecten van de rederij, Wagenborg Passagiersdiensten, die tot de vertragingen leidden.

De reder paste dit jaar de dienstregeling aan. Er kwam een middagpauze waarin vertragingen konden worden ingelopen. Verder waren er wat kleine aanpassingen in de opstelprocedure bij Nes en rondom de online verkoop van kaartjes. Het bood onvoldoende soelaas. De prestatiecijfers van de veerdienst verbeterden niet.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven houdt de betrouwbaarheid van de veerverbinding Holwerd-Ameland ,,nauwlettend in de gaten’’, meldt ze de Tweede Kamer nu. Het onderzoek moet blootleggen waar het telkens misgaat. Wagenborg vraagt bijvoorbeeld aanpassingen in de laad- en losinstallatie op Nes. Het huidige systeem zou teveel tijd kosten. De rederij moet haar wens eerst goed onderbouwen.

Rijkswaterstaat is druk bezig met de voorbereidingen voor het doorsteken van twee bochten in de vaargeul naar het eiland. De eerste is medio 2019 klaar, de tweede over twee jaar. Het gebaggerde slib wordt bij wijze van proef verder weg van de vaargeul gebracht. Zo is er een kleinere kans dat het met de stroming terugvloeit richting de geul.

Wagenborg onderzoekt de haalbaarheid van de aanschaf van een snelboot naar Schiermonnikoog. Ook wil zij de veerdam op dat eiland overkappen. De bootkaartjes worden intussen duurder. Doeksen (Terschelling, Vlieland) mag er komend jaar 4,9 procent extra voor rekenen, bij Wagenborg mag er maximaal 6,9 procent bovenop de verkoopprijs.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement