Het conflict tussen de reumatologen van Antonius is opgelost, meldt het Sneker ziekenhuis. Dokter Dorine Sijpkens heeft afscheid genomen, het echtpaar Ed Griep en Hanneke Griep-Wentink blijft er actief.

Dat moet het einde zijn van een jarenlang sluimerend conflict tussen de reumatologen. Antonius berichtte onlangs op zijn website dat Sijpkens in goed overleg haar werkzaamheden voor Antonius en het Medisch Specialistisch Bedrijf Cureo heeft beëindigt.

In het bericht staat dat er onafhankelijk onderzoek is verricht en dat uit dat onderzoek blijkt dat de reumatologische zorg binnen de Antonius Zorggroep anders vorm wordt gegeven. Verder wordt expliciet vermeld dat uit dat onderzoek is gebleken dat ‘dokter Sijpkens een goede reumatoloog is, die kwalitatief hoogwaardige reumatologische zorg heeft verleend. Mocht uit eerdere communicatie een ander beeld zijn ontstaan, dan betreuren wij dat’.

Beide partijen zijn niet scheutig in een toelichting. Voor Sijpkens is geen vervanger gekomen, meldt woordvoerder Jannet Jouwsma van Antonius. Het Sneker ziekenhuis werkt voor reumatologische zorg nu samen met MCL. Sijpkens werkt nu voor Reumazorg Flevoland. Half juli 2019 is ze al begonnen met het houden van poli-spreekuren in Lemmer.

Onafhankelijk onderzoek

De reumatologen in kwestie komen elkaar nog altijd tegen in Medisch Centrum Emmeloord, waar Antonius een dependance heeft. Antonius en MSB Cureo melden officieel dat ze uitzien naar een vruchtbare toekomstige samenwerking.

Sijpkens heeft niet gereageerd op een verzoek tot wederhoor. Ze trad in 2016 toe tot de vakgroep reumatologie, maar het wilde niet boteren met het echtpaar. De ruzie liep destijds zo hoog op dat Antonius in de zomer van 2018 Sijpkens vrijstelde van werk en een acht maanden durende patiëntenstop moest invoeren.

Bestuursvoorzitter Marcel Kuin liet een onafhankelijk onderzoek doen, nadat Sijpkens begin februari 2019 met haar verhaal naar de Volkskrant was gestapt. De patiëntenstop werd twee weken later opgeheven. De wachttijd voor reumazorg bedraagt in Sneek momenteel zeven weken en in Emmeloord veertien weken.

Over de voortgang van het onderzoek heeft Antonius ondanks meerdere verzoeken nooit mededelingen gedaan. De bevindingen worden ook nu niet gedeeld. ,,Het rapport bevat patiëntgegevens en is daarom niet openbaar. Het onderzoek is uitgevoerd door de Nederlandse Vereniging van Reumatologen. Er blijkt uit dat de patiëntenzorg op orde is”, meldt Jouwsma. Antonius kan ook over de kosten van het conflict en de oplossing ,,helaas niets vertellen”.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct