Zelf een driegangendiner klaarmaken, aan de hand van kant en klaar aangeleverde ingrediënten. Het is net zoiets als het leggen van een puzzel: alle stukjes zijn er, nu alleen nog op volgorde leggen en het plaatje is compleet. We gaan vanavond thuis uit eten met Grandcafé Post-Plaza uit Leeuwarden, met behulp van het Do It Yourself-pakket van chef Jarst Bekius.

De pret begint al bij de voordeur. Daar staat een bakfietsleverancier met een papieren tas met opdruk ‘Ik bin fan Post-Plaza’. Benieuwd of wij ook fan worden van de inhoud. Die blijkt te bestaan uit een verzameling spannende pakketjes, in bruin papier met ouderwets sisaltouw dichtgebonden. Iedere gang heeft zijn eigen pakketje, concluderen we. Met een verleidelijk doosje voor bij de koffie na afloop.

De gebruiksaanwijzing brengt ons meteen al in de juiste stemming. ‘Lees eerst de hele instructie door voordat je begint. Zet een leuk muziekje op. Tip: de Spotify-lijst Diner voor Twee. Haal de witte wijn alvast uit de koeling. (En schenk alvast een beetje voor jezelf in, als je dat echt niet kunt laten.) Dek de tafel met je mooiste servies.’ Dan volgt een boodschappenlijstje met keukenspullen: drie pannen, een plank, een zeef, een tang, een lepel, een schaar en boter/olie om in te bakken.

loading

Wijnen

We gaan los. Met eerst een drupje wijn natuurlijk. Er zijn ook wijnen bij het menu te bestellen, maar die horen specifiek bij het eigenlijke hoofdgerecht: kip-sherry. Wij zijn van de vis of vegetarisch en hebben het menu een beetje kunnen aanpassen. We kiezen zelf onze wijn. Niet moeilijk, want met een wijnhandelaar aan tafel lukt dat altijd.

Het wordt een houtgelagerde witte uit de hak van Italië, gemaakt van een combinatie van fiano en chardonnay-druiven. In geur en smaak tonen van zowel citrus- als tropisch fruit in combinatie met de geur van vanille en toast, doceert de vinoloog-van-dienst. De wijn combineert prima met de asperges en de twee soorten zalm die op het menu staan.

Het voorgerecht, de salade van witte asperges, gaat als een speer. Appeltje eitje. Nou ja, dat eitje. Dat is even een dingetje. We roosteren de asperges rondom, blancheren de lamsoor, verdelen de boel op onze borden met de plakjes gerookte zalm en maken het af met stippen (ongeveer) peterseliecreme. Als laatste de verjus vinaigrette.

En dan, ja dan zitten we dus met die twee eitjes met lopende dooier. Goed gelukt maar wat we er nu mee moeten? Dat weten deze twee culinaire amateurs niet. Op onze bordjes maar. Maar wat smikkelen we van dit voorgerecht. Proeven kunnen we als de beste.

loading

Au bain-marie

Volgt het tussengerecht: de soep. Hier wreekt zich dat de ene thuiskok hardop de gebruiksaanwijzing leest terwijl de andere thuiskok alvast weet hoe het moet. Hij stapelt wanhopig pan in pan terwijl het water over de rand golft. Au bain-marie, weet je wel. Hoeft niet, alles zit in speciale zakken die zo in het kokend water kunnen.

Bij de soep hoort garnituur. Wij vermoeden geitenkaas, wij zien maanzaad en een plat zakje rode substantie. Een soort sambal-bij zo blijkt, maar dan verfijnder. Het resultaat is heerlijk. Tip van ons: knip zo’n zak hete soep niet open boven twee bakjes. Lukt niet. Drama. Doe het boven een steelpannetje en verdeel ’m daarna.

loading

loading

Verrassende kleuren

En dan het hoofdgerecht. Op ons verzoek dus geen vlees. De service strekt zich uit tot twee keurige mootjes zalm. Fijn dat dat kan. Rijst, groente en vis zitten allemaal apart verpakt en gaan zo het hete water in. De vis kreeg een extra vermelding: een minuutje langer laten garen dan de rest. Het levert een mooi bordje eten op. Met verrassende kleuren: zwarte rijst, donkerrode wortel en rode paprika.

Blijft nog over dat doosje met zoete lekkernijen. Het is ons niet gelukt om die nog soldaat te maken. Wat heet, er was niet eens ruimte meer voor een kop koffie. Nog een bodempje wijn en uitbuiken op de bank. Mooi dat die dan pak ’m beet 5 meter verderop staat. Wat Jarst Bekius voorschotelt, is absoluut genoeg. Maar smaakt ook absoluut naar meer.

loading

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Eten & drinken
Hete Soep
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct