Relatief veel Harlingers en Leeuwarders verdacht van misdrijf

In Friesland wonen in de gemeente Leeuwarden naar verhouding de meeste mensen die worden verdacht van een misdrijf. Per 10.000 inwoners kent Leeuwarden 177 verdachten.

De stad en directe omgeving gaan daarmee aan kop in de provincie maar ook in het Noorden. Groningen kent per 10.000 inwoners 'slechts' 136 verdachten, Assen 135.

Dit blijkt uit voorlopige cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek deze week bekend maakte. Zij berekenden het landelijke gemiddelde op 107 verdachten per 10.000 inwoners.

Het hogere gemiddelde in Leeuwarden is tekenend voor grotere steden en kernen. Heerenveen en Smallingerland blijven echter met respectievelijk 101 en 108 verdachten per 10.000 inwoners net onder of boven het landelijke gemiddelde. Na Leeuwarden wonen relatief de meeste verdachten in Franeradeel en Harlingen (beide 108 per 10.000 inwoners).

De plattelandsgemeenten blijven daar bijna allemaal ver onder. Gemiddeld worden op het platteland per 10.000 inwoners 75 van een misdrijf verdacht.

De Friese cijfers staan in schril contrast met die uit de grote steden. Zo kent Amsterdam per 10.000 inwoners 403 verdachten, Rotterdam 375 en Utrecht 272.

Benieuwd hoeveeel inwoners in uw gemeente van een misdrijf verdacht worden? Bekijk het in de kaart hieronder.

 

Mishandeling en inbraak

Het overgrote deel van de Leeuwarders wordt verdacht van een geweldsmisdrijf (61 verdachten) of vermogensmisdrijf (75 verdachten). Geweldsmisdrijven lopen uiteen van mishandeling en bedreiging tot zedendelicten zoals verkrachting. Onder vermogensmisdrijven worden onder meer diefstallen en inbraken maar ook fraude verstaan.

Wat opvalt is het hoge aantal drugsverdachten in het oosten van de provincie. Zo werden in Achtkarspelen meer mensen (16) verdacht van een drugsmisdrijf dan in Leeuwarden (15).

Benieuwd waar men in uw gemeente van verdacht wordt? Bekijk en vergelijk in de infographic hieronder:

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement