Relatief meeste politie nodig bij wedstrijden Cambuur

Van alle clubs in de Eredivisie is bij de thuiswedstrijden van SC Cambuur relatief gezien de meeste politie nodig.

Dit blijkt uit cijfers die RTL Nieuws heeft opgevraagd bij de politie. Per 1000 toeschouwers is in Leeuwarden 64 manuur aan politiepersoneel nodig. Tijdens een wedstrijd zet de politie in totaal 626 manuur in.

Dat is fors meer dan het landelijke gemiddelde van 29 manuur per 1000 toeschouwers en 303 ingezette manuren in totaal. Bij wedstrijden van SC Heerenveen loopt het aantal manuren per 1000 toeschouwers op naar 16. In totaal zet de politie in Heerenveen gemiddeld per wedstrijd 377 manuren in.

Dat er zoveel politie nodig is bij de wedstrijden van Cambuur komt volgens de politie door de ligging van het stadion midden in een woonwijk en het fanatisme van de supporters. Ook de omvang van het stadion lijkt van invloed op het aantal manuren dat nodig is per 1000 toeschouwers. Clubs met kleinere stadions zoals Cambuur en Excelsior doen relatief gezien een groter beroep op de politie.

Derby's

De meeste inzet is nodig bij derby's. ,,Omdat er bij de supporters vaak meer lading op dergelijke wedstrijden staat vanwege de historische context, korte reisafstand en meer aantrekkingskracht", aldus een politiewoordvoerder tegenover RTL Nieuws.

Dat blijkt ook in Friesland. Zowel bij Cambuur als bij Heerenveen was de meeste politie-inzet nodig bij de derby's. Op 26 januari 2014 (Cambuur-Heerenveen) werd 1945 manuur ingezet door de politie, ruim drie keer zoveel als bij andere wedstrijden. Op 19 oktober 2014 (Heerenveen-Cambuur) was 1482 manuur nodig.

In Leeuwarden is relatief gezien de meeste politie-inzet nodig. Absoluut gezien staat Cambuur echter op de vierde plek, na Feyenoord, Ajax en ADO Den Haag. De Friese derby was ook niet de derby met de meeste politie-inzet. Dat was bij een Brabantse kraker in de Jupiler League: FC Den Bosch-FC Oss.

De politieinzet bij alle Eredivisie-clubs is in de infografiek hieronder te zien:

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement