Rekenfout: nieuw ontwerp en vertraging voor renovatie spuisluizen Afsluitdijk

De Afsluitdijk moet in de toekomst megastormen kunnen doorstaan. FOTO DVHN

De klus aan een nieuw spuisluizencomplex in de Afsluitdijk loopt vertraging op. In het ontwerp is een rekenfout ontdekt.

Het vertimmeren van de nieuwe spuisluizen kan nu niet eind van dit jaar van start, zoals de bedoeling was. Hoe groot de vertraging exact is, blijkt na de zomer.

De Afsluitdijk ondergaat een grote renovatie. De dijk, vertelde Inframinister Cora van Nieuwenhuizen juist deze week in de Tweede Kamer, verandert in ,,de grootste bouwput van Nederland’’. Eind 2022 moet hij er weer als nieuw bij liggen. Het is onzeker of deze deadline nu wordt gehaald. De ontwerpfout kwam pas onlangs aan het licht.

Verkeerde gegevens

Patricia Troost van Rijkswaterstaat legt uit dat er bij het invoeren van de gegevens verkeerde of onvolledige gegevens zijn ingevoerd over waterstanden en golfhoogtes. Die zijn van belang om een zo sterk mogelijk spuisluizencomplex te bouwen. ,,Het moet niet zo zijn dat we een ontwerp maken dat niet tegen iedere weerscombinatie bestand is.’’

Volgens Troost gaat het met name om het sluizencomplex aan de zijde van Den Oever. De Afsluitdijk moet in de toekomst megastormen kunnen doorstaan. Na overleg met de aannemer, het bouwconsortium Levvel (BAM, Van Oord, Rebel) worden nieuwe berekeningen gemaakt. Dat is een ingewikkelde klus waar enkele weken mee zijn gemoeid.

Ophogen dijk

Het werk aan de ophoging en nieuwe bekleding gaat onverminderd door. Levvel begon hier dit voorjaar mee. Er komen 75.000 blokken bovenop de bestaande basaltlaag; werk waarvoor drie jaar is uitgetrokken.

De opdracht vertegenwoordigt een waarde van 550 miljoen euro. Levvel schreef vorig jaar voor 80 miljoen euro lager in dan het plafondbedrag van 630 miljoen euro dat Rijkswaterstaat had vastgesteld. Op en rond de dijk komen 250 werkplekken en 400 parkeerplaatsen voor alle werknemers.