Regeringspartijen: niet snoeien bij noordelijke politie

De sterkte van de politie in Noord-Nederland moet op peil blijven, ook al heeft de eenheid op dit moment te maken met overbezetting.

Dat vinden de fracties van VVD, CDA en Christenunie in de Tweede Kamer. De regeringspartijen hebben hierover een motie ingediend na berichtgeving in de Leeuwarder Courant.

Inkrimpen

De politie Noord-Nederland moet de sterkte van het regiokorps met zo’n 300 agenten terugbrengen. Tegelijk komt er landelijk 100 miljoen euro beschikbaar voor het werven en opleiden van nieuw personeel. Volgens de ondernemingsraad van de noordelijke politie is het onzeker of er in Noord-Nederland extra mankracht komt.

De indieners van de motie vinden echter dat elke politieregio van de 100 miljoen moet kunnen profiteren. ,,Het kan niet zo zijn dat als er extra geld wordt vrijgemaakt er minder agenten in de regio’s komen’’, aldus CDA-Kamerlid Chris van Dam. ,, Zeker niet zolang de reactietijden in sommige regio’s afwijken van het landelijk streefgemiddelde.’’

‘Onaangenaam verrast’

Stieneke van der Graaf van Christenunie is ,,onaangenaam verrast’’ door het nieuws over de inkrimping in Noord-Nederland. ,,Dit leidt tot veel onrust binnen de politie. De politie moet ook in de regio’s op sterkte blijven.’’

Actuele cijfers

Minister Ferdinand Grapperhuis (Justitie en Veiligheid) moet de Tweede Kamer de komende maand actuele cijfers geven over de sterkte bij de regionale politiekorpsen, stellen de drie politieke partijen. Ook moet hij aangeven hoe de extra capaciteit over de politeregio’s wordt verdeeld.

De motie kan rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement