Regenboogvlag wappert: het is vandaag Coming-Outdag (tijdens de 'Love for all'-week)

Culturele Hoofdstad heeft de jaarlijkse Coming-Outdag aangegrepen om een 'Love for all'-week te houden.

Anne de Groot, interim-directeur COC Friesland en Mirka Antolovic, directeur Discriminatie Meldpunt Tûmba hebben woensdagochtend ter gelegenheid van Coming Outdag de regenboogvlag op de Oldehove gehesen. Hiermee willen zij laten zien dat zij samen met de gemeente Leeuwarden staan voor acceptatie van seksuele- en genderdiversiteit.

'Love for All'-week

Van 27 oktober tot 3 november is de eerste  'Love for All'-week in Leeuwarden. In stadsschouwburg De Harmonie hebben de voorstellingen in deze periode allemaal 'love' als thema. De week wordt op zaterdag 3 november afgesloten af met een internationaal knalfeest met veel dj’s en een optreden van songfestivalwinnares Conchita Wurst.

Regenbooggemeenten

Inmiddels zijn er in Nederland 49 regenbooggemeenten en 11 regenboogprovincies. Op vrijdag ondertekenen deze gemeenten en op Friesland na alle provincies de intentieovereenkomst 'Regenboogsteden 2019-2022' met de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Afgesproken wordt sociale acceptatie en sociale veiligheid van LHBTI-personen te verbeteren. Namens de gemeente Leeuwarden ondertekent wethouder Sjoerd Feitsma.

COC Friesland

COC Friesland houdt vrijdag een evenement in de binnenstad. Vanaf 19.00 uur is rondom het 'IepenUp-ding'een vijf minuten durende preview te zien van de theatervoorstelling 'Wat als…', over de betekenis van gender. Voorbijgangers worden uitgenodigd om te luisteren naar een coming-outverhaal en om na afloop een boodschap in het 'ding' in te spreken.

Provinsjehûs

Dwars Fryslân, de jongeren van GroenLinks,  hebben bij het Provinsjehûs aandacht gevraagd voor Coming-Outdag, omdat Friesland als enige van Nederland geen regenboogprovincie is. Omdat ze geen risico's wilden nemen, hebben ze besloten om niet naar de nok van het gebouw te klauteren om daar een vlag te planten. In plaats daarvan projecteren ze - indachtig de lichtshows op de Oldehove - een regenboogvlag op het gebouw. Dwars Fryslân wil hiermee de provinciale staten oproepen om een provincie van inclusiviteit te zijn en te staan voor de acceptatie van de LGBTQ-gemeenschap.

Roze Zaterdag 2020

In 2020 vindt de Roze Zaterdag in Leeuwarden plaats. Het initiatief van een aantal Leeuwarden organisaties, waaronder COC en Tûmba om dit landelijke evenement naar Leeuwarden te halen, is in juni van dit jaar gehonoreerd.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement