In Leeuwarden gaat de regenboogvlag in top vandaag. Net als in Sneek, waar ook een acceptatiebankje wordt onthuld. Allemaal vanwege Coming Out Dag.

Of je nou vrouw bent en op vrouwen valt. Je partner een man is net als jij. Of je op beide geslachten valt of wel als vrouw geboren bent maar je meer man voelt of andersom. Het maakt geen klap uit, je moet altijd en overal jezelf kunnen zijn. Daar draait het vandaag om op de nationale Coming Out Dag.

Een recordaantal van honderd gemeenten doet er dit jaar aan mee en hijst de regenboogvlag. In Friesland doen Leeuwarden en Súdwest-Fryslân dat, evenals scholen, sportclubs, maatschappelijke instellingen, provinciehuizen en ministeries.

In Sneek houden ze het niet bij het wapperen van het kleurige dundoek in de vlaggenmast. De gemeente heeft ook een regenboogbankje gemaakt dat vanmorgen door wethouder Gea Akkerman wordt onthuld. Gisteren werd het vrolijke straatmeubilair alvast geplaatst op het Schaapmarktplein.

Súdwest is sinds 2012 een LHTB-gemeente. Met het bankje aan de gracht in het stadhart wil Súdwest duidelijk maken dat iedereen in de gemeente gelijk en welkom is ongeacht geaardheid. ,,Het is bedoeld om de acceptatie van LHBT-inwoners (lesbiennes, homoseksuelen, transgenders en biseksuelen) te vergroten’’, zegt de wethouder.

Dat dat hard nodig is, blijkt wel uit de praktijk, zegt beleidsadviseur Janke Hof. ,,Yn Snits binne twa jongeren mishandele yn de trein om dy reden. Yn Ljouwert waarden krekt noch twa homo’s lestich fallen op strjitte.’’ Ze bedoelt maar, aan die acceptatie schort het nogal.

Volgens Hof maakt elke homo, lesbienne, biseksueel of transgender het in zijn of haar leven mee dat ze om reden van hun geaardheid worden uitgescholden of mishandeld.

Wat helpt een wapperende vlag of een kleurig bankje aan de gracht eraan? Het zijn bijdrages aan de acceptatie, zegt Hof. ,,Sa wolle we sjen litte dat elk wêze kin wa’t hy of sy wêze wol.’’ Of het echt zoden aan de dijk zet, is de vraag. ,,Mar ik hoopje dat we dizze dei yn de takomst net mear nedich ha om der by stil te stean.’’

Sudwest-Fryslân zit sinds mei in de Alliantie LHBT-veiligheid Noord-Nederland. Zo werkt de gemeente met homobelangenorganisatie COC en antidiscriminatiestichting Tumba aan het verbeteren van de veiligheid en weerbaarheid van deze groep.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct