Regelmatig geen bed voor 'dakloze' mystery guest (+kaart)

Voor daklozen die zich bij de opvang in een van de 43 centrumgemeenten melden, maar niet uit die gemeente afkomstig zijn, is in de helft van de gevallen geen opvang beschikbaar. De cijfers gelden ook voor Leeuwarden.

Het Trimbos Instituut onderzocht in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid de landelijke toegang tot de maatschappelijke opvang. Hiervoor werden voormalige daklozen als mystery guest ingezet. Zij meldden zich vorig jaar diverse keren bij de opvang met het verhaal dat ze uit een andere stad kwamen en onderdak nodig hadden. Als daar een beslissing over was genomen, maakten ze zich bekend om niet onnodig plek in de opvang in te nemen.

Regiobinding

Uit het onderzoek blijkt dat er landelijk in bijna de helft (49 procent) van de gevallen geen plek is voor daklozen uit een andere regio. De mystery guests kregen verschillende redenen te horen voor de afwijzing. Meest voorkomende was het gebrek aan regiobinding.

Op grond hiervan mag de opvang een hulpvragende van buiten de regio echter niet afwijzen. In de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 is vastgelegd dat de maatschappelijke opvang landelijk toegankelijk is. Het idee hierachter is dat het mensen in nood altijd recht hebben op veilige opvang, ongeacht bij welke gemeente zij aankloppen.

Uitslag Leeuwarden

Trimbos stuurde langs dertien centrumgemeentes, waaronder Leeuwarden, vaker mystery guests. Dit werd gedaan vanwege signalen dat in deze gemeenten ‘vaker dan incidenteel tekortkomingen bij de landelijke opvang voorkomen’.

Van de zes keer dat de onderzoekers Leeuwarden bezochten kregen ze drie keer opvang en drie keer niet. Voor het weigeren werd twee keer aangevoerd dat er geen plek was in de opvang en een keer werd het feit dat de aanvrager niet uit de regio kwam opgevoerd.

De mystery guests konden in Leeuwarden vaker bij de opvang terecht dan in de Randstad. Zo werden de onderzoekers vier van de zes keer geweigerd in Amsterdam. In Rotterdam werden ze vanwege het ontbreken van regiobinding zelfs iedere keer geweigerd. In Utrecht daarentegen mochten de mystery guests bijna elke keer (vijf van de zes) naar binnen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement