Een rechtszitting ging woensdagochtend niet door, omdat de verkeerde verdachte met het busje naar de rechtbank in Leeuwarden was gebracht.

De man die had moeten instappen, een 46-jarige Feanwâldster, zat zich in zijn cel in Veenhuizen te verbijten. Hij vroeg zich af waar zijn vervoer naar de zitting bleef.

De medegedetineerde wist dat zijn zaak helemaal niet diende, maar hij repte daarover geen woord, aldus een woordvoerder van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Waarom de passagier zich onderweg tegen personeel van de Dienst Justitiële Inrichtingen van de domme hield, is haar niet bekend.

Achternaam

De verwarring bleek ‘m in de achternaam te zitten, zegt de woordvoerder over de persoonsverwisseling. De naam van de man die moest voorkomen was vrijwel identiek aan die van de medegedetineerde. Alleen de laatste letter verschilde.

De bevolkingsadministratie van een Penitentiaire Inrichting krijgt een oproep van de rechtbank, legt de woordvoerder uit. Vervolgens zorgt de afdeling waar de gedetineerde verblijft er dan voor dat de betreffende gevangene op het afgesproken tijdstip klaar staat. In dit geval liep het dus anders.

,,Een menselijke fout’’, erkent de woordvoerder. ,,De naam staat vermeld op het gedetineerdenpasje, maar er is gewoon niet goed opgelet.’’

Zitting verschuiven

De ontdekking werd gedaan door de advocaat van de 46-jarige Feanwâldster, Marjo Buitenhuis. Een kwartier voor aanvang van de zitting wilde ze zich bij haar cliënt voegen. Maar eenmaal beneden bij de arrestantenzorg bleek zich daar iemand anders op te houden.

De raadsvrouw vroeg vervolgens het Openbaar Ministerie en de strafgriffie telefonisch om opheldering. ,,Want het gebeurt soms wel eens dat vergeten wordt iemand op te halen’’, legt Buitenhuis uit. Haar verontruste cliënt had ondertussen al met het kantoor gebeld dat hij nog steeds in Veenhuizen zat te wachten op vervoer naar de rechtbank.

Rechter Klaas Bunk kon niet anders dan de zitting verschuiven. ,,Als er geen gedetineerde is om tegen te praten, dan houdt het op.’’ De Feanwaldster moet zich nu maandagmiddag voor de rechtbank verantwoorden. Hij staat dan terecht op verdenking van meerdere delicten. Zo zou hij onder meer gedreigd hebben het hoofd van zijn ex-partner eraf te snijden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Rechtbank
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct