Rechter verbiedt voorlopig afschieten knobbelzwanen in Friesland

Knobbelzwaan. FOTO PIXABAY

De voorzieningenrechter heeft voorlopig het afschot van knobbelzwanen in Friesland verboden. Dit geldt in ieder geval voor zes weken, nadat er op de bezwaren van dierenrechtorganisaties AnimalRights en Fauna4Life is beslist.

Provincie Fryslân had toestemming gegeven om tot het einde van dit jaar knobbelzwanen af te schieten, om schade aan landbouwgewassen te beperken. Daarop hebben de dierenrechtorganisaties een juridische procedure aangespannen.

De rechter oordeelde dat de schade aan de gewassen niet voldoende is aangetoond en dat andere zwanensoorten, zoals de kleine en wilde zwaan, onnodig in gevaar worden gebracht.

De dierenrechtorganisaties stellen dat kleine zwanen, wilde zwanen en knobbelzwanen vaak in gemengde groepen voorkomen. Het verschil tussen de zwanen is dan lastig te zien, daarom kan het afschieten van knobbelzwanen de andere zwanen in gevaar brengen.

De rechter heeft besloten dat de provincie eerst goed naar de bezwaren van de organisatie moet kijken, voordat er over kan worden gegaan tot afschot.