Rechter: kraaien vangen met kooi had niet gemogen (en de nek omdraaien ook niet)

Voor de bescherming van weidevogels had de provincie Fryslân nooit de vangst en het doden van kraaien mogen toestaan.

Dat heeft de Leeuwarder rechtbank vrijdag bepaald. De zaak was voor de rechter gebracht door de Faunabescherming.

Bescherming

De provincie heeft in 2017 en 2018 een ontheffing verleend aan de Faunabeheereenheid Fryslân (FEB) om zwarte kraaien in de provincie weg te vangen met speciale kooien. Zo zouden weidevogels beter tegen predatie kunnen worden beschermd.

De rechter is met de provincie van mening dat andere maatregelen onvoldoende bijdragen aan de bescherming van weidevogels. Maar dat de bestrijding van juist de zwarte kraai hier wél toe bijdraagt, heeft de provincie niet genoeg onderzocht. Er zijn nog veel andere diersoorten die weidevogels bejagen.

Doden

Volgens de ontheffing moesten de gevangen kraaien worden gedood. Maar de manier waarop dat moest gebeuren, heeft de provincie nooit duidelijk omschreven.

In de praktijk zal de kraaienvanger het dier vaak de nek omdraaien. Maar die methode is volgens de Wet natuurbeheer niet toegestaan als kraaien met een kooi worden gevangen.

Friese Wouden

In het eerste jaar van de ontheffing (2017) zijn volgens een FEB-rapport 159 kraaien gevangen en gedood, in de periode van 1 april tot 1 juli. De vangsten vonden hoofdzakelijk plaats in het noordelijk deel van de Friese Wouden.

Lok-kraaien

Jagers zetten in het rapport overigens vraagtekens bij de beperkingen rond de vangkooien. De vangst zou niet effectief zijn geweest omdat het verboden was om gevangen kraaien als lokvogel te gebruiken.

Lok-kraaien uit de legale handel waren wel toegestaan, maar die zijn moeilijk verkrijgbaar.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement