Rechter: boetes Ruiterskwartier onrechtmatig

Meerdere verkeersboetes op het Leeuwarder Ruiterskwartier, waar auto’s niet mogen doorrijden, zijn onterecht opgelegd. Dat oordeelt de kantonrechter.

De ambtenaren van Stadstoezicht, die de camera’s bekijken die op het Ruiterskwartier staan opgesteld, zijn niet bevoegd om de controles uit te voeren, vond de rechter.

Daarnaast is onduidelijk of de bewakingscamera’s ook voor het heffen van boetes mogen worden gebruikt en is niet zeker dat de verkeersborden die auto’s waarschuwen om niet verder te rijden, wel geldig zijn.

De zaak tegen de gemeente Leeuwarden was aangespannen door boetecontrole.nl, die mensen helpt bezwaar te maken tegen een verkeersboete.

Onterecht

Volgens Floris Waals van boetecontrole is elke boete sinds in 2014 de verkeerspalen op het Ruiterskwartier werden weggehaald, onterecht uitgegeven. ,,Tenzij ze op straat zijn opgelegd, door een politieagent.’’

In de gemeenteraad heeft Lijst058 vragen gesteld over de uitspraak van de rechter. ,,Niet iedereen gaat in hoger beroep tegen een boete. Ik vind dat alle boetes moeten worden terugbetaald’’, zegt fractievoorzitter Otto van der Galiën.

De gemeente Leeuwarden komt later met een reactie.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement