Rechter: Van der Wal mag niet alles bepalen bij steenfabriek

Meindert van der Wal bijt in zijn strijd om de monumentale steenfabriek bij Oostrum andermaal in het stof. De rechter in Leeuwarden wijst zijn eisen af.

Ferwerter Van der Wal (81) verkocht het karakteristieke complex in de bocht van het Dokkumer Grootdiep bijna acht jaar geleden voor 1,2 miljoen euro aan projectontwikkelaar Jan Smeeing. Die wil het rijksmonument uit 1873 restaureren en verbouwen, maar maakt daar volgens de verkoper onvoldoende haast mee.

Binnen veertien dagen

Op basis van het destijds getekende contract claimt Van der Wal nog altijd het gebruiksrecht. Zijn advocaat Rudolph Knegtering eiste afgelopen vrijdag in de rechtszaal dat het opknappen van de fabrieksschoorsteen binnen veertien dagen moet beginnen. Bovendien wil Van der Wal dat de dakgoten aangesloten worden op het riool, zodat de machines en goederen van zijn beide zoons niet onderlopen bij stortbuien.

Smeeings raadsman Jan Albert Abma bracht daar tegen in dat die goten nooit aangesloten zijn geweest. Ook rechter Jeff Biesma noemt het niet aannemelijk dat de toestand is verslechterd, nadat aannemer Theo Visser de daken heeft gerepareerd.

Rechter niet mee in eis

De rechter vermeldt in zijn vonnis de ,,niet bijzonder coöperatieve houding’’ die Van der Wal eerder liet zien. Biesma snapt dat Van der Wal zich beroept op zijn gebruiksrecht, maar dat geeft hem nog niet het recht zijn wil aan de restaurateurs op te leggen. De eiser moet dus maar accepteren dat de monumentale schoorsteen pas wordt opgeknapt als de gespecialiseerde aannemer daarvoor beschikbaar is.

Daar komt nog bij dat Van der Wal binnen veertien dagen twee loodsen op het terrein moet ontruimen, zodat asbestsaneerders er aan de slag kunnen. De beide partijen zullen nu proberen om buiten de rechter om tot werkzame afspraken te komen voor het opknappen van de steenfabriek.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct