Rechter: Het rapport over seksueel misbruik bij de Jehovah's mag openbaar worden

Foto ter illustratie. Foto: Shutterstock

Het rapport over seksueel misbruik bij de Jehovah’s Getuigen mag openbaar worden. Dat heeft de rechter in Utrecht donderdagmiddag bepaald. De kerk wilde publicatie tegenhouden en spande een kort geding aan.

Jehova’s getuigen hebben een ernstig probleem wat betreft seksueel misbruik, melden beschuldigingen daarover niet (of met tegenzin) aan de politie en hebben ‘een verscherpt staatsonderzoek’ nodig omdat zij een ‘gesloten gemeenschap’ zijn.

Dat is de conclusie van een rapport dat de Universiteit Utrecht donderdag naar buiten brengt. Het hoofdkantoor van de Jehova’s Getuigen zit in Emmen. De onderzoekers kregen liefst 751 meldingen binnen, waaronder van ex-Jehova’s uit Groningen, Drenthe en Friesland.

Jehova’s: ‘Onderzoek is lasterlijk’

Het onderzoek is volgens de Jehovah’s wetenschappelijk en feitelijk onjuist, en lasterlijk en zeer beledigend bovendien.

,,In het rapport van de UU wordt ten onrechte getracht de bewering te rechtvaardigen dat Jehovah’s Getuigen een gesloten gemeenschap zijn en een speciale interventie van de regering vereisen, inclusief toezicht op hun kinderen”, schrijven de advocaten van de Jehovah’s.

Rechter: Rapport is van groot belang voor de maatschappij

De rechter vindt dat een verbod alleen gerechtvaardigd is als er bijzondere omstandigheden zijn. Het gaat in dit geval om een rapport over een breed gedeelde zorg. Het rapport moet leiden tot politieke besluitvorming. Daarmee is het rapport van groot belang van de maatschappij, stelt hij.

Hij vindt ook dat de wetenschappelijke kwaliteit van de publicatie niet ter discussie staat, en dat de onderzoekers ook transparant zijn over de beperkingen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland