De Oldehove – die arme, scheefgezakte, onvoltooide toren van Leeuwarden – is het symbool bij uitstek van het minderwaardigheidscomplex van de Friese hoofdstad: ut het nooit wat weest en ut sil nooit wat wurde .

Alleen al om die reden is het plein voor de toren – zonder kerk – een toepasselijke plek voor zeventien samenwerkende muziekverenigingen uit het uitvergrote Leeuwarden, die willen laten zien dat ze zichzelf opnieuw uit kunnen vinden.

Dat begon op zondagmiddag met een fietsroute van Jelsum tot Hijum langs een reeks bijzondere combinatie-concerten aan de ‘oever’ van de oude Middelzee. De apotheose van dit Lûd fan de Middelsee vindt echter op zondagavond voor de Oldenhove plaats, met een speciaal gemaakte compositie van Geert Jan Kroon en een monoloog van Bouke Oldenhof.

Het is een bijzondere belevenis geworden met muziek die werkelijk van alle kanten komt. Het publiek wordt namelijk omringd door maar liefst vijf podia. En dan lopen de fanfare van Stiens en het Pasveerkorps Leeuwarden ook nog eens tussen de toeschouwers door.

Met zoveel muzikaal vermogen ligt bombast op de loer, maar daarvan was geen sprake. Het begin was lange tijd zelfs ingehouden, met de dromerige atmosfeer van leeg land aan een stille zee, waar de toekomst nog beginnen moet.

Op een klein podium in het midden belichaamt acteur Fabian Jansen de toren-in-wording die droomt van een majestueuze bestemming als kathedraal. Om er dan langzaam achter te komen dat hij zal eindigen als roemloos misbaksel.

Oldenhof laat hem spreken in een rijmloos metrum dat past bij zo’n ‘verheven’ persoonlijkheid. Jansen hanteert het met souplesse en naturel, zodat ook hier bombast buiten de deur blijft.

De toren blijkt een gevoelig, bespiegelend wezen, dat tenslotte ontdekt dat ook een halfbakken bouwsel liefdevol omarmd en zelfs bewonderd kan worden.

Heel erg meeslepend wordt het verhaal noch de muziek niet, maar het voelt wel aan als een mooi en warm muzikaal bad. Petje af ook voor het naadloos samensmelten van zo veel onderdelen.

HANS BRANS

Gebeurtenis : Lûd fan de Middelsee – Under de Toer-project LF2018 Gezien : 30 september in Leeuwarden Muziek: Een keur aan korpsen, brassbands en orkesten Spel: Fabian Jansen Presentatie: Nynke de Jong Compositie: Geert Jan Kroon Tekst: Bouke Oldenhof Eindregie: Tamara Schoppert

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Culturele Hoofdstad
Under de Toer
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct