Recap Sinterklaasjournaal afl. 2: Het B-woord

In aflevering 1 van het Sinterklaasjournaal zagen we hoe de 'Dokkumer Blaaskapel' per tuba contact probeerde te leggen met de stoomboot, wat mislukte. Dat had de blaaskapel - of eigenlijk dakkapel, naar hun vele Sint-optredens - in twintig jaar nog nooit meegemaakt.

In aflevering 2 probeerde Dieuwertje vanavond onvermoeibaar opnieuw verbinding te maken met de Sint. En waar Dokkum in de aflevering van gisteren pas na ruim vijf minuten in beeld sprong, gebeurde dat nu al binnen de minuut.

,,In Dokkum, het schilderachtige stadje diep in Friesland'', introduceerde verslaggever Jeroen Kramer de Bonifatiusstad. Precies de reclame waar ze al maanden zo op hoopten, daar in het hart van Dongeradeel.

Kramer schiet Bauke Beerenburg aan, gespeeld door acteur Peter Tuinman. Nippend aan een Dokkumer Koffie uiteraard, op het terras van De Waegh aan de Grote Breedstraat. De heer Beerenburg denkt wel aan drie dingen tegelijk, verklapt hij. Sinterklaas, Dokkumer Koffie, en - bijna fluisterend - ,,Bonifatius.'' Oei. Het B-woord is gevallen. De arme stakker Bonifatius, in 754 vanwege zijn zendingsdrift bij Dokkum vermoord door een roedel woeste inboorlingen.

Zoveel heiligen bezoeken Dokkum niet, en dus is het bezoek van Sint Nicolaas als vanzelf beladen - bezien in het licht van die arme Sint Bonifatius. Ze zullen die lieve Klaas toch niet? ,,Die Bonifatius die is hier behoorlijk op de koffie gekomen'', waarschuwt Beerenburg.

Even later staat Kramer ineens weer oog in oog met de blaaskapel, op het keerpunt van de Elfstedentocht. Een uitgekauwd cliché wellicht, wij Friezen en de Elfstedentocht. ,,Zijn wij nu echt niet meer dan dan dat'', zal menig provinciegenoot zich al televisiekijkend afvragen. In de ogen van 'Hilversum' in elk geval niet, zo lijkt het.

En als blaaskapel uit beeld glijdt, zit ze daar. De herkenbare goudblonde lokken, de zwarte jas, de rode sjaal. Op het doorloperbankje, uitkijkend op Het Keerpunt. Lutz Jacobi. Friezin der Friezen. En als er nu één partij is die wel een keerpunt kan gebruiken... We hadden het kunnen weten. Ze delen immers een kleur, Sint en Lutz.

De Leeuwarder oppersocialist zit lekker aan een 'Friese doorloper' te puzzelen, als zij en Kramer ineens een paar pakjes in het Lyts Djip zien drijven. Gisteren dreef even verderop al het Grote Boek van Sinterklaas in het water. Dat de Pakjesboot 12 wellicht in ernstige problemen verkeert, lijkt steeds waarschijnlijker...

Daarna lukt het Dieuwertje toch contact te maken met de pakjesboot, die inderdaad met behoorlijk woeste baren te maken heeft. We zien een Sinterklaas die het roer maar ternauwernood weet vast te houden. En dus rijst de vraag, met een vleugje Elfstedentocht: haalt Sint Dokkum?

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement