Recap Sinterklaasjournaal afl. 1: Gemiste kans voor Piet

Natte haartjes en bonzende hartjes, want vanavond was het zover: het eerste Sinterklaasjournaal van 2017.

Het zou zomaar kunnen dat er in Dokkum en omstreken ook een flink aantal opgewonden volwassenen voor de buis zat. Want groot was de vreugde toen eerder dit jaar bekend werd dat de pakjesboot van de Sint naar krimpgebied Noordoost-Friesland komt. De zilvervloot met krimpbestrijdingsgeld uit Den Haag mag dan uitblijven; op de Sint kun je rekenen.

Het moet fantastische reclame voor Dokkum zijn, dat Sinterklaasjournaal, wensdromen de beleidsmakers van de meest noordelijke stad van Nederland al maanden. Je kon ze dus ook bijna horen, de vreugdekreetjes van wethouders, burgemeesters en toeristische bonzen toen Dokkum na vijf minuten en vijfenveertig seconden voor het eerst vol in beeld kwam.

Verslaggever Jeroen Kramer spot 'een mijter' in het Dokkumer centrum.

Verslaggever Jeroen Kramer legde voor het gemeentehuis op de Zijl contact met Dieuwertje Blok in de studio. Hij stond daar bij, al zei hij het zelf, ,,bij de mijter van Sinterklaas. Die heeft de burgemeester er alvast neergezet. Leuk hè? Echt Dokkums.'' Au. Er zullen mensen zijn bij wie deze woorden recht door het hart klieven. Het is immers geen mijter maar het kunstwerk De Skelp van Gerrit Terpstra. Maar iets zegt ons dat we de komende dagen nog wel wat meer heiligschennis kunnen verwachten. 

Bekende Friezen spotten

Of nou ja: eigenlijk hadden de kijkers toen al een ongekend stukje heiligschennis achter de rug. Nog geen twee minuten in de uitzending, na verontrustende beelden van de woelige baren waarop de Pakjesboot 12 zich momenteel naar verluidt bevindt. Daar floepte ineens weerman Jan Boerefluitjes in beeld, vertolkt door Achterhoeker (!) Erik Dijkstra. Terwijl dat nu net een rol is voor, wel, zeg nou toch zelf. Piet 'oant moarn' Paulusma. Fries der Friezen, vinden althans sommigen in de Hilversummer mediamaalstroom. Een gemiste kans van de NTR, al moeten we niet uitsluiten dat het orakel uit Harlingen over een paar afleveringen op totaal onverwachte wijze alsnog zijn opwachting maakt.

Niet Piet maar Erik presenteert het weer.

Enfin, terug naar de Zijl waar verslaggever Kramer een heus dweilorkest tegen het lijf loopt. De koperkameraden zijn gehuld in pompeblêden - fansels - en op hun mutsjes staat 'Dokkum' geborduurd. En terwijl Kramer zijn interviewtje begint komt het bekende Friezen-spotten pas echt op stoom. We herkennen gelauwerd acteur Joop Wittermans met zijn zoon Mads. Het orkestje, grapt die laatste, heeft de naam zelfs veranderd van blaaskapel naar dakkapel omdat ze zo vaak voor Sinterklaas hebben opgetreden.

Onheilspellend stil

In gesprek met de 'dakkapel' borrelt ook Het Grote Probleem omhoog, zoals dat het Sinterklaasjournaal elk jaar domineert. De kapel 'tubatoetert' al jaren over de Dokkumer Ee, waarna er een antwoord klinkt van de hoorn van de stoomboot. Maar nu blijf het onheilspellend stil. En dan drijft het Grote Boek van Sinterklaas ook nog eens in het water. ,,Er zal toch niks gebeurd zijn op zee'', vraagt Dieuwertje zich bezorgd af. We mogen hopen dat er hier niet op al te rigoureuze wijze een einde wordt gemaakt aan de pietendiscussie.

Verslaggever Jeroen Kramer ontdekt de 'dakkapel'.

Aan het einde van de uitzending, in de korte nieuwsberichten, worden de Friese kijkers nog even getrakteerd op Syb van der Ploeg in de rol van brugwachter Wigbold van der Wal in ,,het Friese plaatsje Liederlijk aan de Boemel''. En als uitsmijter, in de laatste seconden, is daar acteur Peter Tuinman, die aankondigt morgen in het Sinterklaasjournaal te zitten. Nou ja, kijken dus maar weer.

Bekijk de eerste aflevering van het Sinterklaasjournaal hier terug.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement