Rauw afscheid voor CDA-wethouder Frans Kloosterman

Tot zijn eigen verrassing is er in het nieuwe college van Weststellingwerf geen plek meer voor CDA-wethouder Frans Kloosterman.

Het vergde hem een vakantie naar zijn geliefde Zweden om het een beetje te verwerken. ,,Om de knop om te setten en te sizzen: kom op, wer foarút.’’

Maar nog altijd spookt die ene vraag door het hoofd van demissionair wethouder Frans Kloosterman (54): waarom mag hij zijn werk als wethouder in Weststellingwerf niet nog vier jaar voortzetten?

,,It is my noch niet hielendal dúdlik wurden. Ik kin it net echt fêstpakke.’’

Onheilstijding

Een week of vier geleden kreeg de inwoner van Boijl de onheilstijding van Hans Visser, CDA-fractieleider en de man die namens de christendemocraten de coalitieonderhandelingen voert.

Het bericht kwam voor Kloosterman als een donderslag bij heldere hemel. De oud-hoofdinspecteur van de politie werd in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen, waar hij lijsttrekker was, nadrukkelijk als wethouderskandidaat voor het CDA naar voren geschoven. Zo vertegenwoordigde hij zijn partij ook bij de verkiezingsdebatten.

Het CDA behield zijn vier zetels. Samen met de VVD (vijf zetels) en Weststellingwerfs Belang (twee) vormen de christendemocraten straks de nieuwe coalitie.

Modder

,,Ik hie wier nocht om noch fjouwer jier troch te gean. Ik hie ek in keurich funksjonearingspetear hân. Mar it scenario wurdt even oars. Ik wol net mei modder smite. It CDA is myn partij.’’

Hans Visser kiest algemene bewoordingen om de afweging niet voor Kloosterman te kiezen te motiveren. Met het oog op ,,de politike koers, de besjoersstyl en de mooglike portefeuilleferdieling’’ bleek de zittende CDA-wethouder bij nader inzien toch niet de juiste kandidaat.

Verharding

Binnenkort presenteert de verse coalitie het beoogde wethoudersteam. Kloosterman vond dat hij voor die tijd zijn vertrek moest aankondigen. Hij blijft in functie totdat het nieuwe college aantreedt.

Vorige week stapte in Weststellingwerf demissionair wethouder Cor Trompetter (nu Sociaal Democratisch Weststellingwerf) al op na een botsing met VVD-collega Jack Jongebloed.

Kloosterman signaleert ,,in ferhurding binnen it kolleezje’’, en een veranderd politiek klimaat.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement