Rapport: Het was in coronatijd een stuk rustiger op de Friese wegen

Snelweg A7 bij Drachten. FOTO JILMER POSTMA Foto: Jilmer Postma

De gemiddelde verkeersintensiteit op provinciale wegen in deze provincie is na de eerste coronamaatregelen begin maart op werkdagen gedaald met maximaal 37 procent.

Toen de eerste landelijke coronamaatregelen werden getroffen had dit direct effect op de verkeersdrukte, zo blijkt uit het rapport ‘Verkeersintensiteit en Ongevallen Fryslân tijdens de coronacrisis’ van de provincie. Op 12 maart riep premier Rutte iedereen op zo veel mogelijk thuis te werken en bij klachten zoals verkoudheid ook thuis te blijven. Bijeenkomsten met meer dan honderd personen werden afgelast.

Dieptepunt

Het dieptepunt wordt bereikt in week 13. In die week werden de maatregelen aangescherpt: mensen mochten alleen naar buiten voor werk, zorg en boodschappen. Op de gemiddelde provinciale weg worden in die week nog maar zo’n vierduizend motorvoertuigen geteld, terwijl dat aantal drie weken eerder - voor de coronamaatregelen - nog rond de zevenduizend schommelde.

Stijgende lijn

Na week 13 vertoont het aantal voertuigen weer een stijgende lijn. De veranderde intensiteit werd bijna volledig veroorzaakt door de categorie lichte motorvoertuigen, zoals personenauto’s en bestelauto’s. Het aantal voertuigen in de categorie middelzwaar en zwaar (vracht)verkeer bleef tot en met week 16 ongeveer gelijk en steeg daarna tot boven het niveau van vóór de maatregelen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland