Rapport: ‘Zeehondenopvang moet aan banden’ (+video)

Pieterburen maakt zich geen zorgen over toekomst

Er moeten veel minder zeehonden worden opgevangen dan nu. Dat is een aanbeveling van een wetenschappelijke commissie die onderzoek heeft gedaan naar de zeehondenstand en -opvang.

Het gaat weer goed met zeehonden in Nederlandse wateren. Zowel de gewone zeehond als de grijze zeehond zijn in het Delta- en waddengebied sterk in aantal gestegen. De populatie van de gewone zeehond is van een minimumaantal van 500 in 1980 gegroeid tot een aantal van 9000 in 2016.

Van de grijze zeehond die hier tot 1980 bijna niet voorkwam werden in 2016 5100 exemplaren geteld. Er worden bovendien voldoende jonge zeehonden geboren om de huidige populatie in stand te houden.

Het aantal zeehonden dat werd opgevangen liep op van twintig in 1980 tot tussen de 500 en 1000 in recente jaren. Meer dan 90 procent van de opgevangen zeehondjes was jonger dan een jaar.

Tussen 2007 en 2013 kwam 20 procent van de pas geboren zeehonden terecht in een opvangcentrum. In 2011 gold dat zelfs voor de helft van de jonge zeehonden. De commissie wil dat aantal drastisch verminderen tot 5 procent.

Geen overeenstemming tussen opvangcentra

Er zijn vijf opvangcentra in Nederland: A Seal in Stellendam, Ecomare op Texel, Zeehondencentrum Pieterburen, Zeehondenopvang Terschelling en stichting Eerste Hulp Bij Zeezoogdieren (EHBZ) i.o..

In de opvang van Lenie ‘t Hart in Termunterzijl worden tijdelijk geen zeehonden meer opgevangen. Tussen de centra is volgens de commissie momenteel geen overeenstemming over hoe de soort zich het beste kan herstellen en over het welzijn van individuele zeehonden.

De commissie bevestigt een oudere richtlijn dat opvang niet nodig is voor het in stand houden van de soort. Alleen zeehonden die gewond zijn door menselijk toedoen mogen nog worden opgevangen. Pups die alleen zijn mogen pas worden opgevangen nadat ze 24 uur zijn geobserveerd.

Zeehonden die geen moedermelk meer drinken, mogen niet worden opgevangen. De opvang van zeehonden met longwormen moet worden beperkt. Ondervoede exemplaren moeten alleen worden opgevangen als de omvang van de populatie in het geding is.

Gelijkschakeling in professionalisering

De commissie pleit verder voor gelijkschakeling in professionalisering van de opvangcentra. Zo mogen zeehonden alleen nog worden opgevangen door gecertificeerde medewerkers.

Niek Kuizenga, directeur van Zeehondencentrum Pieterburen, is blij dat het rapport ‘eindelijk’ is verschenen. ,,Ook wij zien geen tegenstelling tussen dierenwelzijn en natuurbehoud. Veel aanbevelingen van de commissie snijden hout. Het is in lijn wat wij in Pieterburen al een paar jaar doen. We hebben wel zorgen over de implementatie. Daarover willen we graag met de minister in gesprek.’’

‘Geen zorgen over toekomst Pieterburen’

Hij maakt zich geen zorgen over de toekomst van Pieterburen, als de opvang straks drastisch wordt verminderd. De vraag of opvangcentra moeten sluiten wil hij niet beantwoorden. ,,Daar gaat de minister over. Ook wij omarmen een terughoudend opvangbeleid. 5 procent is een streefgetal. Er zal nog veel over gesproken moeten worden in hoeverre dat haalbaar en wenselijk is.’’

Lenie ‘t Hart vindt dat je zowel individuele zeehonden als wel de populatie ‘alleen met liefde’ kunt helpen. ,,Ik heb grote angst dat nu de onverschilligheid de overhand krijgt.’’

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement