Raad beslist voor het laatst over dat ‘mooie stikky Bildtse grônd’

Een historische dag. Zo omschreef burgemeester Gerrit Krol de laatste raadsvergadering over ,,dat mooie stikky Bildtse grônd.’’

De stickers zaten al op de meubelen, de inboedel is verdeeld, het gemeentehuis verkocht en de ambtenaren hielden gistermiddag een gezamenlijke opruimmiddag. Een historische dag die afgesloten werd met de laatste besluitvormende raadsvergadering.

Gebiedsnaam ‘t Bildt

,,In prachtige ôfslútting’’ noemde CDA-raadslid Griet de Boer het raadsbreed gesteunde amendement, ingediend door Frije Bilkerts, om de gebiedsnaam voor topografische kaarten vast te leggen op de Bildtse schrijfwijze als ‘t Bildt. Het college was met het voorstel voor de naam het Bildt gekomen. Daarmee wordt het gebied vastgelegd van voor de gemeentelijke herindeling van 1984.

Er komen meer tastbare herinneringen aan wat ooit de gemeente het Bildt was. Een gemeente die per 1 januari opgaat in Waadhoeke, door Frije Bilkerts steevast Waddenhoek genoemd. Burgemeester Gerrit Krol deelde mee dat de terugkeer van de vroegere grenspalen, een idee van historicus Aldert Cuperus, zo goed als financieel rond is. De zogenaamde ‘mooie palen’ komen als markering bij de wegen waar het Bildt begint. In 2005 werd er al een teruggeplaatst tussen Minnertsga en Sint Jacobiparochie.

Wapen en vlag

Het gemeentewapen met de schelpen kan volgens Krol officieel niet meer gebruikt worden, maar voor de Bildtse vlag wordt uitgezocht of die in de toekomst nog in het gebied mag wapperen.

De raad toonde zich verheugd dat tijdens de laatste vergadering de verkoop van het gemeentehuis, dat een gezondheidscentrum wordt, afgetikt kon worden. Het enige smetje was de constatering dat de gemeente eind van het jaar financieel in de min eindigt.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement