Raad Drachten gaat mee in halvering dorpsscholen

De gemeenteraad van Smallingerland gaat niet voor de ophanden zijnde fusie van de dorpsscholen rondom Drachten liggen.

Daarmee verdwijnen vanaf het nieuwe schooljaar vier scholen uit het straatbeeld in vier dorpen rondom Drachten: Rottevalle, Drachtstercompagnie, Oudega en Opeinde. Er blijven vier scholen over. Drie worden bestuurd door PCBO Smallingerland, aanbieder van christelijk onderwijs. Openbaar onderwijskoepel OPO Furore wordt de baas van een school, die in Rottevalle.

De vier scholen worden samenwerkingsscholen, christelijk noch openbaar. Speciale commissies gaan zorgen voor de identiteit van de verschillende scholen.

Geen problemen

De scholen kampen al jaren met een daling van het aantal leerlingen. Het aantal is in vier jaar met een kwart gedaald. Scholenkoepels hebben samen met medezeggenschapsraden, ouders en andere betrokkenen de fusie gemaakt.

De raad moest instemmen met de sluiting van de drie openbare scholen die formeel sluiten. De gemeente is verantwoordelijk voor voldoende aanbod van openbaar basisonderwijs. De gemeenteraad voorziet geen problemen.

Rottevalle krijgt een volledig nieuwe school, zo is de bedoeling. In Opeinde gaat de gemeente renoveren en uitbreiden. Voor Oudega (in 2018) en Drachtstercompagnie (in 2019) moet nog een oplossing worden gevonden. Er wordt gezocht naar opties om ook daar een nieuw schoolgebouw neer te zetten.

De gemeenteraad moest gehaast een beslissing nemen over de fusie, omdat het wettelijk in januari moet. Doordat de eerste raad van 2016 door de ijzel twee weken geleden niet doorging, praatte de raad in zowel de ronde tafel, als het debat en het besluit over de fusie – normaal gesproken ongebruikelijk.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement